1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ČEŠORNJA Anton
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ČEŠORNJA, Anton


Rojen: 
22. november 1897, Breginj
Umrl:  1. februar 1959, Drežnica


Kraj delovanja: 


V duhovnika je bil posvečen v Gorici leta 1922, leto za tem je bil poslan v Ukve (Ugovizza) v Kanalski dolini, kjer je ostal do leta 1929. Z ustanovitvijo Marijine družbe leta 1925 je močno vplival na spremembo socialnega življenja vaščanov: ženske se niso smele več udeleževati vaških plesov, niso se smele kazati na cesti in nositi so morale tako rute na glavi kot tudi dolga krila in rokave. Razne kulturne dogodke je prirejal v nekaterih vaških hišah, v župnišču pa je uredil večji prostor za poučevanje verouka. Nekaterim nadarjenim učencem je pomagal financirati šolanje. Organiziral je tudi cerkveni pevski zbor, v katerem so pevci peli latinske maše samostojno brez spremljave orgel ali dirigenta in kar štiri- ali petglasno. Ko sta leta 1926 ogenj in poplava uničila več stanovanjskih hiš, je priskrbel veliko materialne pomoči ogroženim družinam. Leta 1928 je dosegel, da je cerkev v vasi dobila nove zvonove, brez katerih so bili od prve svetovne vojne. Leto za tem je bil prisilno prestavljen v Log pod Mangrtom, nato v Mirnik in Dolenjane, nazadnje pa v Drežnico, kjer je bil tudi pet let zaprt.  

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 19, Gorica 1993, str. 534-535 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 1.8.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh