1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ČERNIGOJ Milan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ČERNIGOJ, Milan


Rojen: 
9. marec 1912, Tolmin
Umrl:  4. april 1978, Maribor


Kraj delovanja: 


Milan Černigoj dokončal osnovno šolo in realko v Mariboru, kamor se je družina preselila zaradi vojne. Diplomiral je leta 1935 pri Jožetu Plečniku na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Leto za tem se je vrnil v Maribor in se zaposlil v Devovem biroju, kjer je pred njim delal brat Jaroslav Černigoj. Leti 1945 in 1946 je preživel v koncentracijskem taborišču Flossenburg. Po vojni se je uveljavil kot samostojni projektant z izvajanjem projektov v Mariboru: bil je glavni projektant pri gradnji stadiona SD Branik, lesnoindustrijskega podjetja v Limbušu, urejanja športnega središča ob Mladinski cesti, vodnjaka v parku Leninovega trga, športnega parka na Taboru in v Ljudskem vrtu, hotela Slavija, motorne hale Tovarne železniških vozil, stanovanjskega bloka na Partizanski ulici v Mariboru in glavne železniške postaje prav tam. V organizaciji Projekt Maribor je sodeloval 30 let, bil je tudi dolgoletni član urabnistične komisije SO Maribor. Predaval je na Visoki tehnični šoli v Mariboru.    

 

Literatura
J. Pirkovič-Kocbek: Izgradnja sodobnega Maribora: mariborska arhitektura in urbanizem med leti 1918-1976, Ljubljana 1982
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 19, Gorica 1993, str. 533 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 8.5.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh