1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ČIBEJ Edmund
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ČIBEJ, Edmund


Rojen: 
15. marec 1861, Lokavec
Umrl:  9. januar 1954, Lokavec


Kraj delovanja: 


Edmund Čibej se je rodil v Lokavcu pri Slokarjih. Po maturi na koprskem učiteljišču leta 1881 so ga oblasti postavile za učitelja v Rihemberk (Branik) prav v času, ko je tam služboval Simon Gregorčič, od tu so ga prestavili na Brje in nato v Vipavski Križ. Od leta 1884 je bil nadučitelj na šoli Dol (Predmeja). Po očetovi smrti je moral prevzeti gospodarjenje na domači kmetiji, pa tudi zdravje mu ni najbolje služilo, zato je leta 1913 zaprosil za upokojitev.
Do leta 1926, ko so fašistične oblasti ukinile občino, je bil župan v Lokavcu. Zadnja leta, tudi po zadnji vojni, je pisal spomine in urejal svojo domačo muzejsko zbirko, v kateri je zbral najzanimivejše predmete, s katerimi se je srečeval med svojim delovanjem. Prav posebno mesto so zavzele znamenite prve smuči. Mladi učitelj Edmund Čibej je namreč leta 1888 na podlagi obvestila, reklame, v dunajskem časopisu Weltblatt naročil par smuči iz Norveške, iz Osla. Dobil jih je že oktobra istega leta, vendar brez navodil za uporabo. Zato je sam poskušal smučati po okoliškem svetu Trnovskega gozda. Ko jih je zlomil, je domačemu mizarju Francu Krapežu-Banovcu po kupljenem vzorcu naročil izdelavo več parov smuči tudi za gozdarje. Tako sta skupaj z gozdarskim oskrbnikom na Dolu Josipom Jarischem to športno zvrst širila med domačini, ki pa so smuči sprva uporabljali kot pripomoček za hitrejšo hojo po snegu.
Kot učitelj je bil dober in spoštovan pedagog in vzgojitelj. Kot dobro izobražen učitelj in človek z izjemnimi sposobnostmi za delo z ljudmi je uspešno svetoval tudi pri urejanju kmetijskih površin, obnavljanju in posodobljenju hiš in gospodarskih poslopij in ekonomskem obračanju denarja. Pri svojem delu je Edmund Čibej prišel v stik s vrsto strokovnjakov, ki so takrat delovali v Trnovskem gozdu: z gozdarji, lovci, geologi, pomagal je naravoslovcu Franu Erjavcu in tudi sam pripravljal imenitno prirodoslovno zbirko. Rad je rezbaril, pisal v slovenske časopise, potegoval se je za zgraditev nove ceste Predmeja – Slokarji (1892 do 1897), bil je med organizatorji Čipkarske šole na Dolu (Predmeji) (1885). Edmund Čibej je bil tudi med pobudniki ustanovitve Ajdovske podružnice Slovenskega planinskega društva leta 1903.


Čebejeve kronike in drugi kroniški zapisi (Popis občine Dol – Otlica, zemljepisno in zgodovinsko (1885), Občina Dol – Otlica (1950), Občina Lokavec (1948)) so dragocen vir zgodovinskih, etnoloških, geoloških, naravoslovnih in gospodarskih podatkov za območje Gore in dela Vipavske doline, prav tako so izredno zanimivi prispevki, ki jih je objavljal v Jutru, Lovcu, Planinskem vestniku in še kje drugje.
Vsi njegovi znani zapisi so zbrani v knjigi: Edmund Čibej: zbrani spisi. Društvo Gora, Predmeja, 2005.
Prav tako so v navedeni knjigi zbrani zapisi o Edmundu Čibeju.Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 3. Gorica, 1976, str. 240-241
Edmund Čibej: zbrani spisi. Predmeja, 2005
Černigoj, Franc: Edmund Čibej, učitelj z Gore. V: Cesarsko-kraljevo možko učiteljišče v Kopru. :1875-1909. Koper, 2010, str 174-179Glej tudiPrispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 24.1.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh