1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠAJN Jože
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ŠAJN, Jože


Rojen: 
1. december 1936, Knežak
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Knežaku, nižjo gimnazijo pa v Ilirski Bistrici. Svoje slikarsko poslanstvo je začel izpolnjevati na učiteljišču v Portorožu, nadaljeval pa v Kopru. Že za časa študija se je ukvarjal z ilustratorstvom (bil je stalni ilustrator tednika Slovenski Jadran) in slikarstvom. Po učiteljski diplomi se je vrnil v Knežak, kjer je do odhoda na služenje vojaškega roka živel in ustvarjal kot svobodni umetnik. Po vrnitvi domov je nadaljeval s še bolj intenzivnim ustvarjanjem, dokler se ni kot likovni pedagog zaposlil na osnovni šoli v Ilirski Bistrici. Tu je naslednjih 18 let poučeval, vzgojil več generacij učencev, tudi likovno nadarjenih, ter bistveno vplival na kulturno podobo svojega kraja. Leta 1977 je opustil službo in si pridobil status samostojnega ustvarjalca.

Šajn se je kot slikar prvič predstavil že 1955. leta v koprskem gledališču, nato pa v galeriji koprskega muzeja. Doslej je imel več kot 80 samostojnih razstav v Ilirski Bistrici, Postojni, Trstu, Sežani, Ljubljani, Opatiji, na Reki, v Novi Gorici, Izoli, Pivki, v Kanalu ob Soči, v Cerknici,v Trevisu, Lipici, Kranjski Gori, Idriji in še marsikje. Njegova likovna dela se nahajajo v privatnih zbirkah po vsem svetu. Jože Šajn je izrazit samohodec. Sam se je izobraževal in se vselej upiral akademizmu. Vedno je deloval samostojno in se izkazal kot izrazit ustvarjalec. Ustvarja barvne abstrakcije v akvarelu in olju, razvil pa je eksperimentalno tehniko brizganja lakov na plastične laminate. Slika pejsaže in tihožitja, človeško figuro in socialno tematiko. Sedaj živi in ustvarja v Ilirski Bistrici, kjer ima slikarski atelje z galerijo.

Literatura
1. Jože Šajn: monografija. Ilirska Bistrica, 2007
2. Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon, od M do Ž. Ljubljana, 2008Glej tudiPrispeval/-a: Tadeja Raspor, Knjižnica Makse Samsa
Zadnja sprememba: 28.5.2013, Tadeja Raspor, Knjižnica Makse Samsa

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh