1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠAVLI Andrej
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ŠAVLI, Andrej


Rojen: 
18. november 1905, Tolmin
Umrl:  15. november 1990, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Pri treh letih se je z družino preselil v Ušnik, saj je njegov oče tam kupil opekarno. Osnovno šolo je obiskoval na Selih, a je moral po treh letih z družino v begunstvo v Deinzendorf. Tam je obiskoval najprej nemško šolo, nato pa slovensko begunsko šolo v Zellendorfu. Osnovno šolo je dokončal v Tolminu, kjer je obiskoval tudi pripravnico in učiteljišče. Maturiral je leta 1924 v Vidmu.

Po opravljenem vojaškem roku v Rimu je med leti 1926 in 1928 učil na slovenski zasebni šoli pri Svetem Jakobu v Trstu, bil je tudi tajnik Zveze mladinskih društev. Bil je visoko narodno zaveden; zaviral je raznarodnovalno šolo in organiziral ilegalno opismevanje otrok v slovenščini. Vključil se je tudi v boj proti fašizmu ter se udeležil ustanovnega sestanka organizacije TIGR, kjer je dobil nalogo, da sestavi program za šolo v družini. Bil je tudi med soustanovitelji skupine Borba. Policija ga je nadzorovala, leta 1928 so se žačele tudi prve aretacije, zato se je Šavli umaknil v Ljubljano. Zaposlitev je našel v Prekmurju, kjer pa je bil zaradi oddaljenosti odrezan od političnega dela. Učil je v Krškem, Tišini, Predanovcih, Križu pri Rogaški Slatini, Krogu pri Murski Soboti. Kasneje je bil šolski nadzornik v Tolminu ter upravnik tamkajšnjega učiteljišča. Med leti 1950 in 1953 je tam poučeval metodiko, za tem pa je bil do upokojitve (1966) pedagoški svetovalec v Zavodu za šolstvo SRS.

Po upokojitvi se je posvetil publicistiki. Objavljal je pedagoške in poljudne članke, napisal pa je tudi dva referata za organizacijo načrtnega ilegalnega opismenjevanja mladine. Sodeloval je pri izdelavi Reliefnega zemljevida Prekmurja, Reliefnega zemljevida Slovenskih Goric in Dravsko-Ptujskega polja ter Zbornika dokumentarnega gradiva o reformi obvezne šole. Sodeloval je pri Slovenskem biografskem leksikonu in za SSKJ obdelal več kot 18.000 gesel iz šolske terminologije. Prisoten je bil tudi pri pripravi berila za 2., 3. in 4. razred osnovne šole in pri sestavi slovenskih jezikovnih vadnic za porabske šole. Je soavtor zbirke Tolminske narodne pravljice, svoje črtice pa je objavljal v revijah Zika in Lovec. Andrej Šavli je avtor razprav, črtic, pravljic, beril in strokovnih člankov.

Izbor del:

Slovenske ljudske pravljice, 1999
Prvo berilo, 1988
Srečno, domovina, 1988
O povodnem možu, 1972
Tiho delo učencev, 1961
Tolminske narodne pravljice, 1932

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 15. snopič, Gorica 1989, str. 513-514
Slovenski biografski leksikon 1925-1991, elektronska izdaja, Ljubljana 2009
B.Rutar: Andrej Šavli, član vodstva organizacije TIGR, pedagoški in kulturni delavec, Tolmin 1996


Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh