1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠAVLI Jožko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ŠAVLI, Jožko


Rojen: 
22. marec 1943, Tolmin
Umrl:  11. marec 2011, Gorica


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli in nižji gimnaziji v Tolminu se je odpravil v Ajdovščino, kjer je obiskoval ekonomsko srednjo šolo. Univerzitetni študij je nadaljeval na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1967 diplomiral. Leta 1975 je na Dunaju doktoriral iz socialnih in gospodarskih ved. Najprej je poučeval na Ekonomski srednji šoli v Kopru, leta 1978 je prevzel vlogo profesorja na Državni strokovni šoli Ivana Cankarja v Gorici, leta 1985 pa na Državni tehnični šoli Žiga Zoisa, prav tako v Gorici.

Med študijem na Dunaju se je zanimal za kulturno, zgodovinsko in politično zgodovino Slovencev. Specificiral se je za simboliko; v Glasu Korotana (št. 7) je leta 1981 objavil dve študiji iz slovenskega grboslovja: Karantanski klobuk, najpristnejši slovenski simbol in Črni panter, najstarejši karantanski grb. Pomembna je tudi njegova študija na področju narodne simbolike Lipa, drevo življenja, v kateri ugotavlja, da je bila lipa razširjena povsod, kjer se pojavljajo beseda Veneti in slovenska imena. Začel se je zanimati za Venete, katerim je posvetil več člankov, med drugim študijo Veneti, naši davni predniki (Glas Korotana, št. 10, 1985), v kateri predstavlja Slovence kot potomce praslovanskih Venetov. Tej tezi so ostro nasprotovali slovenski zgodovinarji. Šavliju se je pri raziskovanju zgodovine Slovencev pridružil tudi znani pesnik Matej Bor. Skupaj sta predstavljala izsledke raziskav ter za vneto raziskovanje prejela tudi več nagrad. Pripravila sta skupno nemško izdajo o Venetih z naslovom Unsere Vorfahren die Veneter (Dunaj, 1988). Jožko Šavli je svoje članke objavljal v znanstvenih revijah in časopisih: v dunajski reviji Panonia, tamkajšnjem tedniku Die Furche pod psevdonimom Mario Cok, pisal je za Iniziativo Isontino, za celovški list Naš tednik, za Ameriško domovino, Koledarje Goriške Mohorjeve družbe in druge.

Jožko Šavli je sodeloval pri ideji o izdelavi značilne slovenske steklenice in kozarca, prisoten je bil pri oblikovanju znaka Rajska ptica tovarne Elan in znaka Valovnica tovarne Rotomatika.

Izbor del:

Veneti: naši davni predniki, 2011
Slovenska državna misel, 2010
Slovenska država Karantanija: institutio slavenica, 2007
Gli sloveni: rinascita di un popolo storico d'Europa, 2003
Slovenski svetniki, 1999
Slovenija, podoba evropskega naroda, 1995
Slovenska znamenja, 1994
I Veneti: progenitori dell'uomo europeo, 1991
Vojvodski stol: spomenik slovenske državnosti, 1987
Knežji kamen, 1986Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 15. snopič, Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1989, str. 516-517
Kodelja, A. T'minski samohodec. Novi glas, Leto 16, št. 10 (17. mar. 2011), str. 9
Kodelja, A. Slovo od dr. Jožka Šavlija v Tolminu. Novi glas, leto 16, št. 11 (24. mar. 2011), str. 13
Kodelja, A. Jožka Šavlija je izdalo srce. Primorski dnevnik, leto 67, št. 61 (13. mar. 2011), str. 10
Glej tudi

link   Wikipedija - Jožko Šavli


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 16.5.2019, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh