1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠEBER (SCHÄBER) Maksimiljan (Maks)
Foto: Iz arhiva Marije Lowko. Šebrovi sinovi: (z leve proti desni stojijo) Rihard, Maks, Franc in (sedi) živinozdravnik Teodor.
Galerija slik

ŠEBER (SCHÄBER), Maksimiljan (Maks)


Rojen: 
10. oktober 1822, Idrija
Umrl:  26. december 1885, Postojna


Kraj delovanja: 


Rodil se je očetu Francu, ki je bil davkar, in materi Mariji rojeni Tratnik. Šeber je od ljubljanskega tiskarja Jožefa Blaznika kupil podružnično tiskarno v Postojni. Blaznik je tiskarno v Postojni odprl l. 1851 in jo namenil sinu Rihardu, vendar se je odločil, da jo l. 1856 proda rojaku iz Idrije Maksu Šebru.
Maksa je nasledil njegov starejši sin Rihard (rojen 02. 01. 1857 v Postojni, umrl 25. 02. 1904 prav tam), ki je tiskarno vodil vse do svoje smrti l. 1904. Vodva Riharda Šebra, Hilda, je tiskarno prodala Katoliškemu tiskovnemu društvu (KTD) iz Ljubljane in tiskarna je delovala še dve leti pod imenom "Tiskarna R. Šebrovi nasledniki". Njen tehnični vodja je bil Karel Čeč vse do njene ukinitve l. 1906, ko je prenehala delovati zaradi konkurence moderne tiskarne, ki jo je ustanovil Rihardov mlajši brat Maks Šeber (1862-1944). Tiskarna je v Postojni delovala vse do l. 1948.
Tiskarna je poleg manjših prevzemala tudi večja naročila od J. Giontinija in L. Schwentnerja, tiskali so vodnike po Postojnski jami v slovenskem in nemškem jeziku, dela slovenskih pisateljev, prevodno literaturo in uradne publikacije.

Literatura
Krašna, P. Razglednice tiskarne Šeber. Postojna: Galerija 2, 2012, str. 3-8
Osebnosti:
Veliki slovenski leksikon: od M do Ž. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008, str. 1060.
Primorski slovenski biografski leksikon
: 15. snopič. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1989, str. 523-524.


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon


Prispeval/-a: Lidija Božac, Knjižnica Bena Zupančiča Postojna
Zadnja sprememba: 20.5.2013, Lidija Božac, Knjižnica Bena Zupančiča Postojna

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh