1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠORLI Ivan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ŠORLI, Ivan


Rojen: 
22. maj 1853, Klavže
Umrl:  19. november 1932, Maribor


Kraj delovanja: 


Kot odličnjak se je po končani gimnaziji v Gorici odpravil na Dunaj, kjer je leta 1879 doštudiral pravo. Udeležil se je zasedbe Bosne in Hercegovine kot avstrijski vojak.

Poklicno pot je začel leta 1880 pri namestništvu v Trstvu, za tem pa je delal na okrajnih glavarstvih v Voloskem, na Krku in v Pazinu, kjer je delal skoraj dvajset let. Tam je leta 1897 postal okrajni glavar, leta 1903 pa namestništveni svetnik. Leta 1915 se je upokojil in se preselil v Maribor.

Ivan Šorli je, predvsem v času, ko je delal v Pazinu, veliko pripomogel k razvoju hrvaškega šolstva v Istri. Njegovo vneto delo je pripomoglo k izboljšavi in razširitvi hrvaškega ljudskega šolstva; število hrvaških šol je z njegovo pomočjo naraslo z začetnih devet na šestintrideset šol. Pomagal je razvijati narodno zavest Hrvatov. Med prvo svetovno vojno je pomagal Dinku Trinajstiću pri odhodu v tujino, s tem pa je omogočil tudi njegovo sodelovanje v jugoslovanskem odboru. Po preselitvi v Maribor je Šorli veliko pomagal primorskim beguncem.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 15. snopič, Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1989, str. 565
Slovenski biografski leksikon 1925-1991, elektronska izdaja, Ljubljana 2009Glej tudi

link   Spletna stran elektronske izdaje Slovenskega biografskega leksikona


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 23.7.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh