1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠORLI Peter
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ŠORLI, Peter


Rojen: 
11. oktober 1872, Koritnica
Umrl:  14. junij 1923, Grahovo


Kraj delovanja: 


Peter Šorli je že kot mlad deček pokazal izjemen glasbeni talent in veselje do glasbe. Na harmonij in orgle se je učil igrati pri glasbenem teoretiku in organistu Fajglju v Tolminu ter pri skladatelju in pevovodji Ivanu Laharnarju na Šentviški Gori. Obiskoval je tudi orglarsko šolo v Ljubljani. Ko je imel 19 let, je sprejel službo organista in pevovodje; to je počel vse do svoje smrti. Napisal je veliko skladb, večinoma za domačo uporabo, nekatere (Marijino pesem in Tantum ergo) pa je objavil v časopisu Cerkveni glasbenik leta 1896 in 1897.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 15. snopič, Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1989, str. 570Glej tudiPrispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 23.7.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh