1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠTRUKELJ Milojka
Foto: Spletna stran OŠ Milojke Štrukelj
Galerija slik

ŠTRUKELJ, Milojka


Rojena: 
17. marec 1925, Solkan
Umrla:  27. januar 1944, Cerkno


Kraj delovanja: 


Rodila se je očetu Josipu in materi Albini (roj. Bitežnik) Štrukelj. Po zaključeni osnovni šoli je šolanje nadaljevala na gimnaziji v Gorici. Bila je tudi pianistka. Že kot mladenka je sodelovala v borbi proti fašizmu, za narodne pravice in boljše življenje primorskega ljudstva – leta 1941 se je kot 16-letno dekle pridružila NOB in delala kot mladinska aktivistka. Fašisti so jo kot napredno mladenko aretirali v šoli in jo odpeljali v goriške zapore, kjer je preživela štiri mesece. Zasliševali so jo in mučili. Obiski niso bili dovoljeni. Kasneje so jo premestili v zloglasno rimsko ječo Regina coeli, kjer je preživela nadaljnje štiri mesece. Od tu so jo prepeljali v Trst na zaslišanja, ki pa jih ni bilo, ter kasneje v Trento, kjer so jo zadržali do konca leta 1943. Izpuščena je bila po kapitulaciji Italije – za Milojkino izpustitev so se izjemno prizadevali njeni starši. Ne glede na prestano je takoj po izpustitvi začela z novimi protifašističnimi aktivnostmi. Po smrti bratranca Miloša je postala še bolj odločna. Odšla je v Cerkno, kjer pa je izgubila življenje, ko je partijsko šolo, ki jo je tam obiskovala, presenetil sovražnik.

Saša Vidmar

Literatura
Primorski slovenski bibliografski leksikon: 15. snopič. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1989, str. 601.

OŠ Milojka Štrukelj : ˝Milojka Štrukelj˝. 50. obletnica OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica/ citirano 12.9.2012. Dostopno na: http://50let.osms.si/milojka_strukelj/.
Glej tudi

link   OŠ Milojke Štrukelj


Prispeval/-a: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 18.4.2014, Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh