1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ACCURTI Giuseppe
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ACCURTI, Giuseppe


Rojen: 
11. avgust 1824, Senj
Umrl:  11. september 1907, Trst


Kraj delovanja: 


Šolal se je v Karlovcu, Benetkah in v Semenišču v Senju.Zanimal se je za glasbo, slikarstvo (študiral je v Beneški Akademiji za likovno umetnost) in naravoslovne vede. Po končanem študiju teologije na Dunaju je opravil tudi tečaj iz naravoslovja; poučeval je matematiko, fiziko in naravoslovje na visokih šolah v Senju, Reki, Kopru in Trstu. V času svojega delovanja v Kopru (1856–65) je začel sistematično preučevati alge, sprva še kot samouk. Njegov herbarij z algami iz koprskega območja, njegovi mikroskopski preparati in risbe živali in rastlin iz različnih morij se hranijo v Naravoslovnem muzeju v Trstu. V letopisih Italijanske gimnazije Koper je objavil edinstveni članek o tem področju znanosti (Cenno sulle Alghe di Capodistria, 1858). Prevajal je tudi naravoslovne eseje in bil član več naravoslovnih združenj (Dunaj, Dresden).

Cenno sulle Alghe di Capodistria, 1858

Literatura
Battelli, C. Giuseppe Accurti (1824–1907): esempio di connubio tra insegnamento e ricerca scientifica. Annales. Series historia naturalis, 1999, 15.


Glej tudiPrispeval/-a: Ivan Marković, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 30.1.2014, Ivan Marković, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh