1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ARČON Arnold
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ARČON, Arnold


Rojen: 
7. julij 1905, Bukovica
Umrl:  20. st., neznan


Kraj delovanja: 


Rodil se je mizarju Albertu in materi Zofiji Batistič. Osnovno šolo je obiskoval v Bukovici, nato se je v Renčah izučil za mizarja. Že v mladosti se je kulturno udejstvoval: bil je pevec v zboru, solist, deloma dirigent. Po končani vojni je vodil mešani zbor, nastopal kot solist in tudi režiral.

Leta 1930 je odšel v Ljubljano, kjer se je tri leta učil solopetja na ljubljanskem konservatoriju pri operni pevki in glasbeni pedagoginji Vandi Wistinghausen-Chuławski, opernem pevcu Mirku Puglju in profesorici Sokolič-Dolenčevi; doma se je solopetja učil pri Golmajerjevi, tudi z Jožkom Bratužem sta skupaj pela. Leta 1933 je postal član zbora ljubljanske Opere in v sezoni 1940–41 pričel z izvajanjem posameznih solističnih vlog – vse do leta 1962. V poletnih mesecih se je rad vračal domov, kjer je v Kamnjah in Vrtovinu vodil cerkveni in prosvetni zbor, nastopal in sodeloval je na koncertih.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon: I. knjiga: 1. snopič. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1977, str. 18.


Glej tudiPrispeval/-a: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 17.5.2013, Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh