1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BANNES (BONNES, BONES, BONEŽ, BONEŠ) Johann (Janez)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BANNES (BONNES, BONES, BONEŽ, BONEŠ), Johann (Janez)


Rojen: 
26. december 1755, Kobarid
Umrl:  neznan, neznan


Kraj delovanja: 


Teologijo je študiral dve leti v Ljubljani in tri leta v Gorici. Kot duhovniški pomočnik je najprej delal v Volčah, kjer pa je potem postal kaplan. Leta 1784 je postal prvi cesarski župnik v Tolminu. Skrbel je za tolminsko cerkev in za mnogo podružničnih cerkva v tolminski dekaniji, pisal je tudi župnijsko kroniko. Ko je prišla v Posočje francoska vojska, se je kot pridigar vključil v antifrancosko propagando. V nemškem jeziku je objavil tri pridige, od katerih sta bili dve prebrani tudi v slovenščini. Govori podajajo zanimivo odslikavo socialno-gospodarskih razmer, ki so se vzpostavile v Goriško-gradiščanski deželi po francoski revoluciji.
Leta 1803 je bil premeščen v Vipavo. Kot krstitelj je tu  zadnjič podpisan leta 1904, po tem letu ni o njem nobenih podatkov več.
Bannes je bil član konzistorija goriško-gradiščanskega ordinariata in vnet zagovornik avstrijskega patriotizma. Govoril in pisal je latinščino, italijanščino, nemščino in slovenščino. 

Rede Kraineriseh vorgetragen am 30. März 1794 in def landesfürstlichen Pfarr Tolmein Bei Gelegenheit des dreytägigen öfentlichen Gebeths für die glückliche Eröfnung des dritten Feldzuges gegen die Neufranken, 1794
Christlich patriotische Freude Über die am 24. ten May 1797. erfolgte Befreyung des Vaterlandes aus der feindlichen Bothmässigkeit: am Pfingstmondtag zu Tollmein bei Gelegenheit des öffentlichen Dankgebethes in krainerischtf Sprache vorgetragen, 1797
Anrede an das neuorganizirte k.k. Hungarische Leichter Infanterie Battaillon Num 9 bei Gelegenheit der Fahneweihe gehalteten in Flitsch am 5 ten. August 1798, 1798


Literatura
B. Marušič: Ob dvestoletnici zahvalne pridige Janeza Boneša (Banessa), Tolminski zbornik III (1997), str. 153-158
B. Marušič: Pridige Janeza Boneša (1755-1804), Prispevki k primorski biografiki, Koper 2006, str. 9-17
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 18, Gorica 1992, str. 442-443  


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 1.8.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh