1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BESEDNJAK Engelbert
Foto: Koledar Goriške Mohorjeve družbe za leto 1982, str. 119
Galerija slik

BESEDNJAK, Engelbert


Rojen: 
14. marec 1894, Gorica (Italija)
Umrl:  21. december 1968, Trst (Italija)


Kraj delovanja: 


Rodil se je očetu Jožefu in materi Jožefi (roj. Jež). Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Gorici. V gimnazijskih letih je bil odličen dijak in zato oproščen plačila šolnine. Maturiral je z odliko poleti 1913. Študij je nadaljeval na Dunaju, kjer je iz prava doktoriral leta 1920.

Leta 1919 je na povabilo Izidorja Cankarja postal urednik dnevnika Slovenec, naslednje leto pa na povabilo Virgila Ščeka urednik tržaškega dnevnika Edinost. Preselil se je v Gorico in bil imenovan za člana Pokrajinskega deželnega odbora za Goriško in Gradiščansko. 6. aprila 1924 je bil izvoljen za poslanca v rimski parlament, kjer je deloval do leta 1928 - zavzemal se je za pravice manjšin.

Leta 1930 se je preselil na Dunaj, kjer je bil do leta 1938 v vodstvu Kongresa evropskih narodnih manjšin, poklicno pot pa nadaljeval v Beogradu, kjer je bil posrednik za manjšinske zadeve. Po letu 1950 je živel v Trstu, ustanovil je Novi list in pisal je spomine na Virgilija Ščeka, ki prinašajo politično zgodovino primorskih Slovencev.
Literatura
Enciklopedija Slovenije : 1. zvezek. Ljubljana :  Mladinska knjiga, 1987. str. 253.
Marušič, B. Z zlatimi črkami: življenjske usode in dela velikih primorskih mož. Trst : Založništvo tržaškega tiska, 1987.
Pelikan, E. Engelbert Besednjak v parlamentu : Discorsi parlamentari dell'on. Engelbert Besednjak. – Trst : Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček, 1996.
Primorski slovenski biografski leksikon : 2. snopič. - Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1975. str. 69-70

Dodatni viri:
Šajn, T. Človek (tudi) za naš čas. Primorske novice, 1994, letnik 48,št.  19, str. 20.


Glej tudiPrispeval/-a: Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 4.4.2014, Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh