1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BESENGHI DEGLI UGHI Pasquale
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BESENGHI DEGLI UGHI, Pasquale


Rojen: 
31. marec 1797, Izola
Umrl:  24. september 1849, Trst


Kraj delovanja: 


Rodil se je z Izoli 31 marca ali 4. aprila 1797. leta. Prva šolanja je opravil v domači Izoli pod vodstvom kanonika Antonia Pesara, ki ga je učil gramatiko in retoriko. Nato je v koprskem Škofovskem semenišču učil filozofijo pri doktorju Stefanu Castellaniju. Leta 1816 se je podal v Padovo na študij prava, leta 1820 pa v Neapelj podpirat revolucionarni boj proti Borbonom. Po krajšem obdobju v domači Izoli se je leta 1828 nastanil v Trstu kjer se je posvetil pravu in poeziji. Umrl je od kolere, 24. septembra 1849 v Trstu.

Pasquale Besenghi degli Ughi je romantični poet, ki uporablja klasično formo. Dotika se velikih življenskih tematik kot so eksistencialna vznemirjenost in ljubezen do žensk, potopisne dogodivščine, romantično in pesimistično dojemanje resnice itn.

Glavna dela: Saggio di novelle orientali 1826: satirične novele v prozi, nekoliko spominjajo na Lettres Persanes Montesquieja.

Apologhi 1828: satirične novele v verzih, v katerih je satiričen do Trsta in dogodkov v mestu.

Knjižnica Besenghi

Knjižna zbirka Biblioteca Besenghi ima zelo velik lokalni pomen saj je splošno znana kot osebna zbirka znanega izolskega pesnika Pasquala Besenghija degli Ughi. Knjižnica Besenghi se nahaja v najlepši izolski palači, palači Besenghi, in kot taka predstavlja knjižni in kulturni spomenik velikega zgodovinskega pomena.

Fond Besenghi šteje danes 2.986 enot evidentiranega knjižničnega gradiva, od tega 30 knjig iz 16. stoletja, 126 knjig iz 17. stoletja, 1410 knjig iz 19. stoletja in 16 rokopisov. Večino knjig so izdali in natisnili v Benetkah. Knjige iz teologije in verstva predstavljajo več kot polovico fonda. Drugo največjo skupino predstavljajo publikacije iz medicine, tretja največja skupina pa so knjige klasičnih avtorjev

Najbolj dragocena celotne knjige je zagotovo Isolario dell'atlante veneto (1696) italijanskega kozmografa, kartografa in enciklopedista Vincenza Maria Coronellija (Benetke 1650-1718). Coronelli je znan kot izdelovalec globusov, knjiga Isolario pa je izjemno pomembna, poleg iz katrografskega, tudi iz zgodovinskega vidika saj zemljepisne karte, ki jih vsebuje zelo nadzorno in natančno prikazujejo administrativno organiziranost Istre v času Benetk. Isolario je bil restavriran v restavratorski delavnici Državnega arhivu Slovenije v Ljubljani, hrani pa se v Domoznanskem oddelku Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Saggio di novelle orientali, 1826
Apologhi, 1828


Literatura
Maier, B. Profilo di Pasquale Besenghi degli Ughi, Il banco di lettura, Trieste 1988, 1;
Cervani, G. Trieste-Cucibrech nella satira di Pasquale Besenghi degli Ughi, ACRS, 1982–83, 13;
Marković, I. Ciò che si sa e rimane della biblioteca appartenuta alla famiglia Besenghi di Isola, Annales, 1996, 8.


Glej tudiPrispeval/-a: Ivan Marković, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 14.1.2015, Ivan Marković, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh