1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BIŠČAK Breda
Foto: Arhiv B. Biščak
Galerija slik

BIŠČAK, Breda


Rojena: 
4. marec 1976, Koper
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Maturirala je na Gimnaziji Koper in diplomirala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter prejela naziv univerzitetne diplomirane anglistke (prevajalke) in literarne komparativistke. Poklicno deluje med Koprom in Ljubljano. Od decembra 2007 je samozaposlena v kulturi kot prevajalka leposlovja in humanistike ter napovedovalka voditeljica. Decembra 2016 je bila sprejeta v individualni študij analitične psihologije pri Mednarodni zvezi za analitično psihologijo, s čimer je dobila dovoljenje za izvajanje jungovske psihoterapije pod supervizijo jungovskih analitikov. Je članica Društva slovenskih književnih prevajalcev in Slovenskega združenja za analitično psihologijo.

Breda Biščak se je uveljavila kot književna prevajalka in prevajalka zgodovinskih tekstov, povezovalka literarnih večerov in dolgoletna sodelavka mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Več kot deset let je bila honorarna sodelavka nacionalnega Radia Koper; od leta 2005 prevaja za Znanstveno-raziskovalno središče Koper.

Leta 2012 je ena izmed JAK-ovih komisij za njeno delo zapisala: »Zelo kvalitetna prevajalka, ki se kljub mladosti odlikuje z zahtevnim in obsežnim prevodnim opusom ter nominacijami za Sovretovo nagrado in nagrado za mladega prevajalca.« Leta 2019 ji je Društvo slovenskih književnih prevajalcev podelilo Sovretovo nagrado za prevod romana Avgust ameriškega avtorja Johna Williamsa.

Dela:

Literatura
Breda Biščak. Dostopno na naslovu: http://www.bredabiscak.com/index.php.
Elektronska pošta B. Biščak z dne 4. april 2013 in 5. junija 2019.Glej tudi

link   Spletna stran Brede Biščak


Prispeval/-a: Marina Bizjak, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 20.2.2020, Marina Bizjak, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh