1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BIANCHI Anton
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BIANCHI, Anton


Rojen: 
24. januar 1858, Ajdovščina
Umrl:  5. marec 1933, Ajdovščina


Kraj delovanja: 


Anton Bianchi je bil v goriški realki učenec Frana Erjavca. Ta ga je navdušil za naravoslovje, tako da se je po maturi vpisal na dunajsko tehniko, a zaradi domačih finančnih težav (bil je edini sin trgovca in posestnika) študija ni dokončal. Leta 1886 se je poročil z Jochanno Jochmann, hčerko lastnika velikega valjčnega mlina v Ajdovščini. V zakonu so se rodili štirje otroci: Bruno, Walter, Bianca in Mercedes. Po smrti prve žene se je drugič poročil z Marijo Mohorčič, pokopan je na ajdovskem pokopališču, tako kot tudi najstarejši sin Bruno.

Anton Bianchi je prevzel Jochmannov mlin in vodil to podjetje, vendar je njegovo zanimanje še vedno veljalo naravoslovju. Ukvarjal se je z raziskovanjem kraških jam, zanimala ga je tako živa kot neživa narava, zbral je bogato geološko zbirko, ki vsebuje fosile, minerale in kamnine. Z zgledno urejeno zbirko je napolnil kar celo nadstropje domače hiše. Med obema vojnama je približno polovico zbirke daroval Prirodoslovnemu muzeju Slovenije. Kot entomolog pa je doživel znanstveno priznanje, saj je odkril dotlej dva nepoznana hrošča, ki so ju poimenovali po njem (Anemadus bianchii in Bathyscia bianchii). V domači hiši je imel tudi dragoceno zbirko hroščev, metuljev in drugih živali. Bil je tudi eden prvih lovcev na Goriškem
Geološka zbirka Antona Bianchija, ki jo hrani Prirodoslovni muzej Slovenije, vsebuje 214 inventarnih enot fosilov, 211 inventarnih enot mineralov, 62 inventarnih enot kamnin in 10 inventarnih enot organskih snovi in premoga. Bianchijeva geološka zbirka je prva enotno urejena zbirka, ki hrani tako fosile kot minerale in kamnine, v njej najdemo tudi mineraloide, organske snovi in premoge, pa tudi znameniti Bianchijev »meteorit«, ki pa je, žal, le žlindra.


Literatura
Križnar, Matija; Jeršek, Miha: Anton Bianchi in njegova zbirke fosilov, mineralov in kamnin. Scopolia 76/2012.
Walter Bianchi: 1897-1983 : slikarstvo in oblikovanje. Pilonova galerija, Ajdovščina, 2006
Plesničar, Pavel: Ajdovščina, pogled v njeno preteklost. Nova Gorica: Pokrajinski arhiv, 1997, str. 166Glej tudiPrispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 8.10.2018, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh