1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BIANCHI Walter
Foto: Arhiv Pilonova galerija Ajdovščina
Galerija slik

BIANCHI, Walter


Rojen: 
24. januar 1897, Ajdovščina
Umrl:  15. april 1983, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Rodil se je očetu Antonu Bianchiju, uradniku in strastnemu zbiratelju z bogato naravoslovno zbirko, in materi Ivani Jochmann. Po končani osnovni šoli v Ajdovščini je v Gorici obiskoval realko. Leta 1919 se je vpisal na ljubljansko univerzo, kasneje je študiral na dunajski univerzi, a študija ni dokončal. Menjaval je različne službe (trgovski korespondent v Trstu, plesalec v Grand Hotelu v Opatiji, tajnik v hotelu v letovišču Riccione…)
Leta 1927 se je prvič podal v Pariz, kjer je prijateljeval z Vladimirjem Bartolom, Ivanom Mrakom, sosedom in prijateljem iz otroštva Venom Pilonom. Po nekaj mesecih se je sicer vrnil domov, a se kmalu odpravil v Švico, kjer je živela njegova sestra. Tu se je priučil izdelovanja senčnikov. V Parizu se je kmalu uveljavil v tej obrti, senčnike je sam oblikoval, narisal in naslikal ter prepariral tako, da so pritegnili pozornost. Njegovi predmeti so bili razstavljeni na svetovni razstavi v Parizu leta 1937.
Po izbruhu vojne leta 1939 se je vrnil v Ajdovščino. Medvojna leta je preživel doma in v Gorici. Po koncu vojne je odšel v Ljubljano, kjer je delal v gledališki scenski delavnici, še naprej pa je izdeloval tudi senčnike. Postal je član Društva oblikovalcev Slovenije, leta 1976 se je poročil z Marijo Čargo, vdovo slikarja Ivana Čarga.
Pokopan je na ljubljanskih Žalah.Opremil je knjigo Vladimirja Bartola: Al Araf (1935)
Pretežno je delal v akvarelu in gvašu, tihožitja in cvetice.
Prvo razstavo gvašev in risb je imel v Mali galeriji v Ljubljani leta 1954. v Pilonovi galeriji je razstavljal leta 1980, leta 2006 pa je bila v Pilonovi galeriji razstava njegovih slik in oblikovanja.
Literatura
Walter Bianchi: 1897-1983 : slikarstvo in oblikovanje. Pilonova galerija, Ajdovščina, 2006
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 2. Gorica, 1975, str. 80Glej tudiPrispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 25.1.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh