1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BIRSA Mario - Tugomir
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BIRSA, Mario - Tugomir


Rojen: 
21. april 1897, Pristava pri Novi Gorici
Umrl:  9. december 1969, Gorica


Kraj delovanja: 


Rodil se je očetu Jožefu iz Branika in materi Mariji Vouk iz Šmarij na Vipavskem. Obiskoval je slovensko osnovno šolo v Gorici, kjer se je navdušil nad Simonom Gregorčičem.

Kot vojak je bil v času prve svetovne vojne tudi na Dunaju. Tam se je seznanil s svojo bodočo ženo Ido Wratinschitz – poročila sta se v Ajdovščini, živela pa v Gorici. Zaposlen je bil kot kovinar v tovarni strojev SAFOG. Zanimal se je za šport – bil je športni trener za težko atletiko v Stražicah, udeleževal se je olimpijskih tekem kot metalec kopja. Delal je tudi v prosveti – po 1. svetovni vojni pri društvu Mladika. Po drugi svetovni vojni, ko se je slovenski jezik vrnil v šole in tisk, je tudi Mario Birsa začel resneje pesniti in pesmi tudi objavljati: prvič v Pastirčku v šolskem letu 1950/1951 pod psevdonimom Tugomir. V Pastirčku je objavljal še naprej (več kot 10 let), prispeval pa je tudi v Koledar Goriške Mohorjeve, Katoliški glas in Novi list – predvsem priložnostne pesmi za cerkvene praznike. V nekaterih pesmih je izražal domoljubje in opeval goriško zemljo, nastajale so pesmi s tematiko težaškega dela v tovarni in osebnega trpljenja (zaradi bolezni je izgubil nogo). V rokopisni zapuščini je ohranjen zvezek s pesmimi, ki tvorijo dve zbirki: Iz teme v svit in Od zore do zvezd.

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon: 2. snopič. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1975, str. 83.
Humar, K. Ljudski pesnik Mario Birsa - Tugomir. Koledar Goriške Mohorjeve, 1971, str. 161–163.Glej tudiPrispeval/-a: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 17.5.2013, Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh