1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BOŠKIN Angela
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BOŠKIN, Angela


Rojena: 
21. maj 1885, Pevma
Umrla:  21. julij 1977, Pevma


Kraj delovanja: 


Otroška leta je preživela v Pevmi, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo. Ko je bila stara 20 let, je odšla k bratu na Dunaj, kjer mu je pomagala pri hišnih opravilih in v trgovini. Kmalu je začutila, da si želi drugačnega življenja. Spoznala je delo t.i. plavih sester in se navdušila nad njihovim delom. Leta 1912 je začela z izobraževanjem za poklicno negovalko. Sprva je bila dodeljena porodniško-ginekološki kliniki Wertheim, kjer je že po enoletni praksi nadomeščala svojo oddelčno sestro. Kot asistentka je delala eno leto pri dr. Wagnerju. 1917. leta je bila sprejeta na tečaj za poklic skrbstvene sestre. Na tem predavanju (dr. Moll, Amy Tausche) so veliko govorili o zaščiti in negi mater in otrok, kar je Angelo tako prevzelo, da se je odločila za delo na tem področju. Že leta 1915 je bila določena za delo na rekonvalescentnem oddelku vojaške bolnišnice ter nato še za delo pri ekipi švedske misije v bolnišnici mednarodnega Rdečega križa. Leta 1917 je bila imenovana za glavno sestro v rezervni vojaški bolnišnici.

Ko je diplomirala kot skrbstvena sestra, je razpadla tudi Avstro-Ogrska (1918) in Angela se je preselila v novonastalo državo SHS, v Ljubljano. Tu je delovala med vojaki in goriškimi begunci, saj za prvo diplomirano skrbstveno sestro ni bilo nobene prave zaposlitve. Šele minister Anton Kristan je prek Alojzije Štebijeve, nadzornice za mladinsko varstvo, dosegel, da je bila sprejeta v bolnišnico »Bratovske skladnice« na Jesenicah. Začela je s hišnimi obiski novorojencev, poučevanjem mladih mater o negi otroka, širjenjem zdravstvene vzgoje in posredovanjem zdravniške pomoči bolnim. S pomočjo dr. Kogoja in Alojzije Štebij je oblikovala in ustanovila program »Posvetovalnice za matere in dojenčke«. Prvo posvetovalnico je organizirala v jeseniškem otroškem vrtcu.

Leta 1922 je odšla v Ljubljano, da uredi otroško zavetišče v sirotišnici na Boričevi ulici. Tam so bile razmere slabe, a se jih je Boškinova zagnano lotila in tudi spremenila na bolje. Nastal je »Zavod za socialno higiensko zaščito dec«. V okviru zavoda je bila leta 1923 ustanovljena šola za sestre, ki jo je obiskovala tudi Boškinova, saj je morala nostrificirati diplomo. Do leta 1926 je na tej šoli poučevala patronažno službo.

Leta 1926 je bila premeščena v Trbovlje. Tu je ponovno odprla posvetovalnico in se spoprijemala z revščino, zapuščenimi otroki in mladoletno prostitucijo. Ko je bilo ustanovljeno Društvo zaščitnih sester, je postala njegova predsednica. Leta 1939 se je vrnila v Ljubljano, kjer je po naročilu Higienskega zavoda vodila higienske razstave (tuberkuloza, alkoholizem). 1939. je bila premeščena v zdravstveni dom v Škofji Loki. Leta 1944 je zaradi izčrpanosti prosila za upokojitev in se preselila v rojstno Pevmo.

Prejela je priznanji Zlati znak in Red zaslug za narod s srebrnimi žarki.

Saša Vidmar

Literatura
Korenčar, A. Življenje in delo Angele Boškin, prve šolane medicinske sestre na Slovenskem. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 2009.
Primorski slovenski bibliografski leksikon: tretja knjiga. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1976, str. 108–109.


Glej tudi

link   Angela Boškin - Poti k ljudem (dokumentarni film)


Prispeval/-a: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 28.5.2014, Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh