1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BOŽIČ Božidar (Božo, Darko)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BOŽIČ, Božidar (Božo, Darko)


Rojen: 
20. november 1907, Sv. Lucija (Most na Soči)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


 Oče je bil slaščičar iz Klavž pri Podmelcu, mati pa gospodinja iz Podmelca. Po končani osnovni šoli v Ljubljani se je vpisal na trgovsko akademijo in leta 1927 maturiral. Po srednji šoli je opravljal vojaški rok v italijanski vojski, leta 1930 je služboval v bančni službi v Zagrebu, nato pa je na povabilo dr. Draga Marušiča postal stenograf za slovenske govore v jugoslovanski skupščini. Po končani visoki ekonomski šoli 1941 v Beogradu je tam deloval v protinacističnem odporu. Po osvoboditvi Beograda oktobra 1944 se je povsem posvetil časnikarstvu, kasneje pa je opravljal več različnih služb. Najprej se je zaposlill pri Tanjugu, nato je bil stenograf pri AVNOJ-u, poučeval je na šoli za računovodje, bil je direktor zveznega podjetja, delal v organih srbske vlade, nato pa se je ponovno vrnil k Tanjugu. Kasneje je delal v direkciji za strojegradnje Srbije. Leta 1951 je na lastno željo odšel v Koper, kjer je bil šest mesecev stenograf pri tamkajšnji radijski postaji in hkrati poročal za beograjsko Politiko. Ob vrnitvi v Beograd je služboval pri svetu za industrijo Srbije, nato še pri Zavodu za načrtovanje Srbije ter pri industrijski zbornici Jugoslavije. Upokojil se je leta 1962. 27 let je bil beograjski dopisnik tržaškega PDk in skoraj sočasno dopisoval za avstrijsko agencijo APA ter nemško športno agencijo SID.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, Snopič 18, Gorica 1992


Glej tudiPrispeval/-a: Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 20.4.2012, Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh