1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BOGATAJ Milan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BOGATAJ, Milan


Rojen: 
20. avgust 1887, Soča
Umrl:  14. april 1958, Gorica (pokopan v Sežani)


Kraj delovanja: 


Sin učiteljskih staršev je po osnovni šoli na Livku obiskoval pripravnico in gimnazijo v Gorici, nato pa študiral na pravni fakulteti v Gradcu in kasneje v Pragi, kjer je tudi diplomiral. Po delu praktikanta v Trstu je bil do razpada Avstro-Ogrske zaposlen na sodiščih v Opatiji, Gradcu in Trstu. Ob koncu vojne je delal v Čevinjanu (Cervignano del Friuli), nato v času italijanske oblasti v Sežani ter Senožečah. Zaradi očitkov o uporabi slovenščine na sodišču ter zaradi podpiranja slovenskih organizacij so ga fašistične oblasti leta 1927 premestile v Alessandrio in nato v Torin, kjer je služboval do konca druge svetovne vojne. Leta 1945 ga je zavezniška vojaška uprava premestila v Gorico, kjer je ostal tudi kasneje, do upokojitve.  Milana Bogataja je na službenih poteh od leta 1920 spremljala žena Marija, ki je bila uradnica in zaradi narodne zavednosti podobno kot mož večino časa pod nadzorom. Njun edini otrok, sin Milan, je med vojno komaj 23-leten padel v partizanskih vrstah, v spopadu z Nemci.


 Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 18. snopič, Gorica 1992 (geslo BOGATAJ Milan)


Glej tudiPrispeval/-a: Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 8.5.2012, Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh