1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BREŠČAK  por. ABBATTISTA Tea (Terezija)
Foto: Arhiv Tatjane Malec
Galerija slik

BREŠČAK por. ABBATTISTA, Tea (Terezija)


Rojena: 
9. oktober 1895, Dobravlje
Umrla:  12. februar 1973, Milan


Kraj delovanja: Rodila se je v Dobravljah očetu Antonu in materi Frančiški Rešeta, v veliki kmečki družini je bilo kar štirinajst otrok. Po končani osnovni šoli so jo starši z namenom, da se nauči nemškega jezika, dali v nemški zavod k Gospe Sveti na Koroško. Vendar je morala zaradi pomanjkanja sredstev šolanje prekiniti in se zaposliti. Delo je dobila kot blagajničarka v trgovini v Trstu in istočasno obiskovala večerno trgovsko šolo. Po poroki z zdravnikom Emmanuelom Abbattista je živela v Padovi, Portogruaru in Milanu skupaj z brati, sestrami in nečaki. Kljub dolgoletnemu bivanju v tujini, so ostali narodnozavedni in ohranili materni jezik.
Tea Breščak je bila delovna in umetniško nadarjena. Že od mladih let je pisala pesmi.
V pesmih podoživlja svojo ožjo domovino, klic Vipavske prepolne cvetja, in jih objavlja v Ženskem svetu in Našem glasu.njene pesmi preveva čustvo, so preproste vendar živjenjsko poučne.
Prav tako je že v mladih letih zelo rada risala in slikala, resneje pa je nadaljevala po preselitvi v Milan.Od leta 1933-1935 je bila učenka tržaškega slikarja Piera Marussiga, ki je živel v Milanu. Predvsem so jo zanimali portret, tihožitje in pejsaž, do popolnega izraza pa se je izkazala s slikami cvetja. Največ je slikala v olju, občasno v temperi in akvarelu. Bila je članica umetnostne galerije Permanente v Milanu, kjer je večkrat razstavljala z drugimi likovniki, včasih tudi samostojno. Tudi sodobni umetniki (Carrà, Biroli, Sironi, Spacal, Mihelič) so jo cenili kot slikarko in njen dom se je razvil v pravo kulturno središče.
Tea Breščak je vso svojo skrb posvečala številni rodbini svojih bratov in sester. V njenem zavetju so postali priznani ustvarjalci: sestri Iva Breščak (pripovednica in publicistka) in Tonca (Antonija) Breščak ( pesnica) in brat Stanko Breščak (publicist in pesnik).


Nekatera njena dela so navedena v zapisu v Primorskem slovenskem biografskem leksikonu pod geslom Breščak Terezija Tea.
Njene pesmi so leta 1991 izšle v pesniški zbirki Domovina ( Breščak, Tea: Domovina. Gorica, 1991). Opremljene so z njenimi slikarskimi deli.Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 3. Gorica, 1976, str. 136.
I.B. spremna beseda v Breščak, Tea: Domovina. Gorica, 1991, str. 9-10
Sirk, Albin: uvod v : Breščak, Tea: Domovina. Gorica, 1991, str. 7
Glej tudi

link   Rod moje matere Hermine Brešcak
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 3.3.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh