1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BREŠČAK Iva
Foto: Arhiv Tatjane Malec
Galerija slik

BREŠČAK, Iva


Rojena: 
13. junij 1905, Dobravlje
Umrla:  17. december 1991, Videm (Italija)


Kraj delovanja: 


Rodila se je v Dobravljah očetu Antonu in materi Frančiški Rešeta, v veliki kmečki družini je bilo kar štirinajst otrok. Po končani osnovni šoli v rojstnem kraju je nadaljevala šolanje na triletni trgovski šoli v Portogruaru (pri Benetkah), kjer je živela pri sestri Tei. Leta 1928 so se preselili v Milan, kamor je kasneje prišlo še več njenih bratov in sester. Najprej je delala kot uradnica v uvoznem podjetju, kasneje pa je delala pri bratu Robertu, ki je bil zobozdravnik.
Leta 1923 zasledimo njene prve literarne prispevke v Novi reviji, v Ženskem svetu pa članke o gospodinjstvu, portrete sodobnikov (predvsem sodobnic) in podobno. Nekaj proznih tekstov je poslala tudi Finžgarju za objavo v Mladiki. Njeno nadarjenost so opazili tudi drugi priznani pisci (France Bevk, Vladimir Bartol ) in uredniki.
Konec tridesetih let je Goriška Mohorjeva pripravila za tisk njeno zbirko novel Ogenj. Vendar, ker knjiga od takratnih oblasti ni dobila dovoljenja za izid, je ostala v tiskarskih polah. Knjiga je izšla leta 1993, dodan pa je bil še izbor novel, ki so bile priobčene v Ženskem svetu in Naših Razgledih v dobi med prvo in drugo svetovno vojno.
Večje število njenih rokopisov je bilo uničenih leta 1944, ko je bil ob bombnem napadu porušen dom Breščakovih v Milanu.
Poleg izvirnega leposlovja je objavljala tudi prispevke s področja umetnosti, sodelovala s tržaškimi Razgledi, nekaj člankov je objavila tudi v italijanskih revijah.
Tudi njene sestre in bratje so bili priznani ustvarjalci: sestri Tea Breščak (slikarka in pesnica) in Tonca (Antonija) Breščak ( pesnica) in brat Stanko Breščak (publicist in pesnik).


Bibliografija je objavljena v zapisu v Primorskem slovenskem biografskem leksikonu pod geslom Breščak Iva.
Izbor novel, ki je izšel v knjižni izdaji:
Breščak, Iva: Ogenj. Gorica, 1993Literatura
Literatura:
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 3. Gorica, 1976, str. 135.
S.A. uvod v : Breščak, Iva: Ogenj. Gorica, 1993, str. 7-8Glej tudi

link   Wikipedija
link   Rod moje matere Hermine Brešcak


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 10.3.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh