1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BROVČ Andrej
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BROVČ, Andrej


Rojen: 
19. november 1909, Koritnica (Baška grapa)
Umrl:  18. oktober 1981, Golnik pri Kranju


Kraj delovanja: 


Kot sin bajtarja in gospodinjne se je v mladostniških letih preživljal s priložnostnimi kmečkimi deli. Kmalu po letu 1930 se je vključil v organizacijo TIGR v Nemškem Rutu. Leta 1936 je bil izdan, zato je zbežal v Jugoslavijo. Zaposlil se je v tovarni Jugočeške (današnje Iskre) v Kranju. Tu je postal član emigrantskega društva Sloga, sindikalne Splošne delavske strokovne zveze in delavskega prosvetnega društva Vzajemnost. Kasneje se je včlanil v KPS in postal sekretar partijske celice v Jugočeški.  Leta 1941 je kot prostovoljec vstopil v jugoslovansko vojsko. Dobil je partizansko ime Janko Baški. Istega leta je sodeloval pri organiziranju partizanskega boja na Gorenjskem in se udeležil spopada z Nemci pod Storžičem. Iz boja se je rešil, vendar je potem huje zbolel. Kljub bolezni se je jeseni 1941 vrnil na Koritnico, kjer se je z nalogo, da organizira partizansko gibanje na Cerkljanskem in v Baški grapi, povezal z domačimi partizanskimi aktivisti. Tesneje se je povezal z vodstvom OF za Primorsko, postal je član okrožnega odbora OF za Tolminsko, sekretar okrožnega komiteja KPS za Vipavsko in Baško grapo, sekretar okrajnega komiteja KPS in tajnik okrajnega odbora OF za Baško grapo in Cerkljansko. Po vojni se je še naprej udejstvoval na družbenopolitičnem področu. V Kranju je od leta 1946 do 1956 zasedal najvišja politična mesta: bil je sekretar občinskega komiteja KPS za Kranj, personalni referent okraja Kranj, zvezni poslanec in predsednik občine Kranj. Tudi po upokojitvi je ostal dejaven v številnih društvih, med drugimi je deloval v organizaciji ZZB v Kranju.
Bil je nosilec Partizanske spomenice 1941, za medvojno in povojno delo pa je prejel številna uradna priznanja.    

 

Literatura
F. Hvala: V spomin Andreju Brovču, TV-15 naš tovariš: glasilo Zveze združenj borcev NOV in Zveze rezervnih vojaških starešin Sovenije, Ljubljana 1981, str. 21  
F. Hvala: Organizacija in delo Narodne zaščite med NOB na Primorskem: 1941-1945, ljubljana 1988
F. Hvala: Spomini na partizanski čas, Nova Gorica 1994
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 19, Gorica 1993, str. 501-502
Spomini in življenjepis Andreja Brovča, Arhiv Mestnega muzeja Idrija, oddelek Cerkno


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 11.3.2013, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh