1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BROVČ Mirko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BROVČ, Mirko


Rojen: 
10. februar 1914, Koritnica (Baška grapa)
Umrl:  29. november 1998, Koritnica (Baška grapa)


Kraj delovanja: 


Oče je bil kovač, mati gospodinja, doma so imeli trgovino in gostilno. Po osnovni šoli se je zaposlil kot vajenec za mehanika v popravljalnici in prodajalni koles Hilarija Frančiškina v Gorici, ki je bila hkrati tudi tajni poštni urad za jugoslovansko obveščevalno službo. Frančiškinovi vajenci so poleg dela v trgovini opravljali tudi kurirsko delo. Pošto so raznašali do vodji organizacije TIGR ter do številnih tigrovskih postojank na Vipavskem in Goriškem vse do Frančiškinove aretacije leta 1930, zaradi katere je bil Mirko Brovč tudi zaslišan. V tigrovsko organizacijo se je vključil leta 1934, aretiran je bil leta 1940 in na drugem tržaškem procesu leta 1941 obsojen na 30 let zapora. V zaporu v Castelfrancu Emiliji se je vključil v komunistično združenje zapornikov. Izpuščen je bil 1944. leta. Po osvoboditvi se je vključil v OF. Dobil je ilegalno ime Ciril Baški. Najprej je bil referent za finance in agitacijo, kasneje komisar bataljona v Gradnikovi brigadi.
Leta 1997 je kot član organizacije TIGR ter žrtev drugega tržaškega procesa dobil najvišje državno priznanje, zlati znak Republike Slovenije.   

 

Literatura
B. Rutar: Iz primorske epopeje: Mirko Brovč in narodna vstaja organizacije TIGR v letih 1938-1941, Celovec 2004
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 19, Nova Gorica 1993, str. 502 


Glej tudi

link   Diploma Nike Kikelj: TRIGR od leta 1927 do 1940


Prispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 23.4.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh