1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BUČAR Rudi
Foto: Arhiv Rudija Bučarja
Galerija slik

BUČAR, Rudi


Rojen: 
9. februar 1978, Koper
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rudi Bučar je doma v Izoli, kjer je obiskoval osnovno šolo Vojke Šmuc. Končal je Srednjo ekonomsko šolo v Kopru, nato je Srednjo glasbeno šolo zaključil v dveh letih ter se vpisal na tržaško Akademijo za glasbo - Conservatorio Giuseppe Tartini Trieste.

Njegova glasbena pot se je začela zgodaj. Ko je bil v petem razredu osnovne šole, je najprej poskusil igrati na klavir, vendar je to takoj opustil in se začel učiti kitare. Takrat je s prijateljem in kasnejšim stalnim sodelavcem Gabrom Radojevičem ustanovil skupino Spirits. Z njo je izdal glasbeni prvenec Zemljin krik.
Pod vplivom fotografa in glasbenika Luciana Kleve je začel spoznavati istrsko glasbeno izročilo. Opravil je zahteven raziskovalni podvig, posnel ure in ure gradiva, ki ga je predstavil na svojem prvem samostojnem albumu Kapot.  Z njim je  na sodoben način  slovenski in mednarodni javnosti približal istrske ljudske napeve. Njegov naslednji etnomuzikološki projekt je bil drugi samostojni album Kambiament.
Kot vokalist je spremljal slovensko evrovizijsko predstavnico Alenko Gotar (2007, Helsinki). Je avtor skladbe Samo ti, ki jo je zapela Anika Horvat na Slovenski popevki 2009 – to je bila zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije. Njegovo skladbo Naj traja je strokovna žirija na Slovenski popevki 2011 izbrala kot najboljšo. Sodeloval je pri multimedijskem projektu Sozvočja Slovenije, s katerim je med drugim nastopil tudi v Bruslju ob sklenitvi slovenskega predsedovanja Evropski uniji (2008).
Novo poglavje se je začelo z zasedbo Istrabend, ki je nastala leta 2011. V njej sta bila poleg Rudija Bučarja še dva izjemna glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč ter tubist Goran Krmac. Z njima je posnel svoj tretji samostojni album, Rudi in Istrabend.
Trenutno je stalni član zasedbe slovenskega pevca Jana Plestenjaka.
V prostem času se rad ukvarja s športom.

Diskografija:

Rudi Bučar in Istrabend - 2012
Rudi Bučar – Kambiament - 2007
Rudi Bučar – Kapot - 2004
Spirits - Zemljin krik - 1999
Literatura
Podatki posredovani v   v elektronskem pismu, 20. maja 2013


Glej tudi

link   Rudi Bučar: spletna stran


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Zadnja sprememba: 20.5.2013, Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh