1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CIGALE Matej
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

CIGALE, Matej


Rojen: 
2. september 1819, Lome
Umrl:  20. april 1889, Dunaj


Kraj delovanja: 


 Po šolanju v Črnem Vrhu, Idriji in Gorici je študiral pravo v Gradcu in na Dunaju. Kot sodni pripravnik je delal pri mestnem in deželnem sodišču v Gorici in leta 1848 v Celovcu naredil izpit za sodnika. Istega leta je v Ljubljani prevzel urednikovanje prvega slovenskega političnega časopisa Slovenija.
Leta 1849 je odšel na Dunaj, kjer je bil na Bleiweisov predlog sprejet v urad pravosodnega ministrstva. Ukvarjal se je s prevajanjem državnih zakonov v avstrijske jezike in pomagal sestavljati slovensko pravno terminologijo. Slovenski del državnega zakonika je urejal 38 let in v tem času postavil temelje slovenskemu pravnemu jeziku ter ga usposobil za uradovanje.
Leta 1854 je prevzel uredništvo nemško-slovenskega slovarja, ki je izšel leta 1860, znan pa je tudi kot Wolfov slovar (po škofu Antonu Alojzu Wolfu, ki je izdajo sofinanciral). Kot dodatek slovarju je izdal Znanstveno terminologijo s posebnim ozirom na srednja učilišča, s katero je postavil temelje slovenskemu znanstvenemu jeziku.
Veliko se je ukvarjal s slovenskim knjižnim jezikom (pravopis, oblikoslovje, skladnja), jezikoslovne članke je objavljal v Slovenskem glasniku, Novicah, Slovenskem pravniku in Kresu. Bil je tudi strokovni presojevalec šolskih knjig in tako imel velik vpliv na njihov jezikovni razvoj.

 Dela:
Znanstvena terminologija s posebnim ozirom na srednja učilišča, 1880
Deutsch-slovenisches Wörterbuch, 1860


Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 3, Gorica 1976, str. 186
Slovenski biografki leksikon, 1. knjiga, Ljubljana 1925–1932, str. 78
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008, str. 138Glej tudi

link   Wikipedija
link   Slovenski biografski leksikon
link   KUD Sloga Crni Vrh
link   DEDI


Prispeval/-a: Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Zadnja sprememba: 5.6.2013, Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh