1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DEVETAK-BIGNAMI Ilka
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

DEVETAK-BIGNAMI, Ilka


Rojena: 
17. junij 1896, Tolmin
Umrla:  16. december 1944, Auschwitz (Poljska)


Kraj delovanja: 


Leta 1923 se je poročila z italijanskim alpinskim polkovnikom Riccardom Bignamijem, ki je leta 1940 dobil čin generala, kasneje so ga priprli ameriški vojaki. Ilka Bignami je živela v Tolminu in se zaradi moževega položaja gibala v italijanski družbi tako v rodnem kraju kot tudi v Idriji. Imela je stike z italijanskimi vojaškimi poveljniki ter njihovimi družinami. Zvezo s partizani je prvič vzpostavila leta 1943. Nadela si je partizansko ime Katra. Istega leta so jo izvolili v okrajni NOO (narodnoosvobodilni odbor) Tolmin. Okrožnemu vodstvu v Tolminu je pomagala tudi po kapitulaciji Italije. Za marsikaterega ujetnika je pri nemških oblasteh posredovala, da so ga izpustili. V začetku leta 1944 so jo domobranci ovadili, Nemci pa aretirali in odpeljali v Auschwitz, kjer je izpostavljena snegu in mrazu kmalu umrla.
Tolminski muzej hrani njen doprsni kip iz mavca, ki ga je izdelal neznani italijanski kipar. Po Ilki Devetak-Bignami je poimenovan vrtec v Tolminu. 

 

Literatura
C. Zupanc: Obveščevalka Katra, Primorske novice (1973), št. 10, str. 9
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 4, Gorica 1977, str. 282 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 25.4.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh