1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DOMINKO Fran
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

DOMINKO, Fran


Rojen: 
13. december 1870, Kobarid
Umrl:  5. maj 1921, Ilirska Bistrica


Kraj delovanja: 


Bil je oče fizika in astronoma Frana Dominka. Leta 1891 je v Gorici zaključil gimnazijo, pravo je študiral na Dunaju, pripravništvo pa je opravljal na goriškem deželnem sodišču, kjer je ostal do leta 1900. Od leta 1900 do 1904 je bil sodni adjunkt na sodišču v Vodnjanu, za tem je tu služboval dve leti kot sodnik, nakar je bil premeščen v Komen. Tu je bil leta 1913 imenovan za sodnega svetnika. Istega leta je bil izvoljen za deželnega odbornika Goriško - Gradiščanske dežele, leto kasneje pa je bil izvoljen za deželnega odbornika v Upravni svet Vipavske železnice. V tem času je skrbel za nekatere bolnišnice, nadzoroval izpeljavo večih vodovodov ter se zavzemal za povišanje učiteljskih plač. Leta 1915 se je zaradi izbruha vojne skupaj s celotnim deželnim odborom Goriške dežele preselil na Dunaj; vrnili so se po kobariški ofenzivi leta 1917. Po vojni je bil zaposlen kot sodni svetnik na okrajnem sodišču v Komnu. Umrl je nenadne smrti, ko je v Ilirski Bistrici začasno nadomeščal sodnika.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksion, snopič 4, Gorica 1977, str. 310 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 30.7.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh