1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FERJANČIČ Ivanka
Foto: Arhiv Mestnega muzeja Idrija
Galerija slik

FERJANČIČ, Ivanka


Rojena: 
21. december 1850, Idrija
Umrla:  21. maj 1879, Idrija


Kraj delovanja: 


Rodila se je v Idriji očetu Jožefu in materi Jeri kot tretja od petih otrok. Tu je tudi obiskovala ljudsko šolo in jo opravila z odliko. Zaradi nadarjenosti in veselja do klekljanja je na priporočilo pristojnih oblasti odšla na južno Tirolsko (v Provais v dolini Non) v zasebno čipkarsko šolo. Tu je delovala tudi kot odlična in med učenkami zelo priljubljena učiteljica.
Ko se je vrnila v Idrijo, je najprej začela ob pomoči sestre Antonije in brata Jožefa izdelovati nove vzorce, ki so pripomogli k uveljavitvi idrijske čipke. Leta 1876 je šolsko ministrstvo na Dunaju po posvetu z njo ustanovilo čipkarsko šolo v Idriji, ki se je naslednje leto preimenovala v čipkarski tečaj. Ivanka je postala prva učiteljica klekljanja, nekaj časa pa je bila tudi članica nadzornega sveta, ki je šolo vodil. Po treh letih dela v čipkarski šoli je leta 1879 umrla za jetiko, stara komaj 29 let. Po njeni smrti so jo v šoli nasledile sestra Antonija in nekatere njene učenke.
Ivanka Ferjančič ima velike zasluge za ohranjanje in razvoj idrijske čipke. Družina Ferjančič velja za utemeljitelje novega načina klekljanja s sedmimi pari klekljev, ki se je med idrijskimi klekljaricami zelo priljubil.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Gorica 1974
Pavlič, S. Zgodovina idrijskega šolstva. Idrija: Bogataj, ABC Merkur, 2006.
Mlakar, T. in Režun, B. Prva čipkarska šola in njena učiteljica Ivanka Ferjančič (raziskovalna naloga). Idrija: Gimnazija Jurija Vege, 1999/2000.

 


Glej tudi

link   Čipkarska šola Idrija


Prispeval/-a: Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Zadnja sprememba: 21.3.2014, Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh