1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FERLIGOJ Urška (Uršula)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

FERLIGOJ, Urška (Uršula)


Rojena: 
16. stoletje, Grgar
Umrla:  16. stoletje, Grgar


Kraj delovanja: 


Po pričevanjih naj bi se Urška Ferligoj rodila revnim staršem v Vasi (Grgar), v hiši s sedanjim poimenovanjem pri Pliskovih. Točen datum njenega rojstva ni znan. Bila je pastirica, živino je pasla na območju Skalnice, ki se je pozneje preimenovala v Sveto Goro. Poleti leta 1539 naj bi se ji med pašo prikazala Marija z detetom Jezusom v naročju ter ji naročila, naj vsem sporoči, da na tistem mestu zgradijo cerkev in jo prosijo za milost. Kot pobožna deklica je naročilo razglasila doma in v okolici. Novica se je hitro razširila in ljudje so množično prihajali na kraj videnja, kjer so pričeli tudi z gradnjo svetišča. To je močno razburilo oblasti v Gorici, zato so Urško kar trikrat zaprli, po pričevanjih pa naj bi jo iz ječe vsakič čudežno rešila ravno Marija. Urška je umrla mlada, kmalu po posvetitivi nove cerkve na Skalnici. Verjetno so jo pokopali na pokopališču v Grgarju, ki je bilo okrog cerkve v Britofu. Domnevno so ob širitvi cerkve vanjo zajeli tudi Urškin grob.

Saša Vidmar
Literatura
Grgarski zbornik. Grgar: Krajevna skupnost: Turistično društvo, 2009.
Piščanc, Z. Pastirica Urška. Koper: Ognjišče, 2003.Glej tudi

link   Vojni muzej Solkan
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 28.5.2014, Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh