1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FILLI Boris
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

FILLI, Boris


Rojen: 
29. september 1931, Tolmin
Umrl:  21. november 2011, bolnica Izola (pokopan v Tolminu)


Kraj delovanja: 


Oče Borisa Fillija, Vinko Filli, je bil uradnik in skladatelj, mati Justina Kuk. Gimnazijo je dokončal v Tolminu,  srednjo pomorsko šolo v na Reki (Hrvaška), pravo je pričel študirati v Sarajevu, dokončal ga je leta 1957 v Ljubljani. Kasneje je študiral medicino in sicer je III. stopnjo zaključil leta 1973 na medicinski fakulteti v Ljubljani in Zagrebu. V letih 1950 in 1951 je bil zaposlen v upravi luk severnega Jadrana v Reki ter na radiu Reka, 1958-1962 je bil administrativni inšpektor okraja v Novi Gorici, načelnik oddelka za občo upravo in tajnik okraja. Leta 1967 postane ravnatelj splošne bolnice Koper, sočasno poučuje na mariborski univerzi. Ves čas ravnateljevanja se je redno študijsko izpopolnjeval; udeleževal se je mednarodnih simpozijev in kongresov v ZDA, Franciji, Rusiji, Veliki Britaniji, na Švedskem, v Avstriji in Italiji. Zelo je bil aktiven tudi na športnem področju: leta 1960 je bil predsednik slovenske smučarske podzveze, v letih 1963 in 1965 predsednik Zveze za telesno kulturo okraja Koper, 1963-1973 predsednik Društva za podvodne dejavnosti slovenske obale, v letih 1967-1971 pa predsednik jugoslovanskega komiteja za podvodne dejavnosti.
Kot publicist je objavljal članke na temo zdravstvene organizacije, gradnje bolnišnic, onesnaženja voda idr. Objavljal je v časopisih Delo, Nova administracija, Primorske novice, La Voce del Popolo, Primorska srečanja in v Novicah splošne bolnice Koper. 
Leta 1967 je bil nagrajen z Bloudkovo plaketo in redom dela 3. stopnje z zvezdo, leta 1977 s priznanjem Skupnosti zdravstvenih delovnih organizacij SRS, kasneje je prejel tudi republiško priznanje za delo na področju telesne kulture. 
 

Združitev oddelkov splošne bolnice Koper : novogradnja : strokovna, ekonomska, organizacijska in zgodovinska utemeljenost : elaborat, 1972
Splošna bolnica Koper: 20 let, 1973
Pravna ureditev združenega dela : specifičnosti v družbenih dejavnostih in zdravstvu, 1979 
Zakonitost in oblike družbenega nadzora ter organiziranost in nastopanje organov za inšpekcijsko nadzorstvo. Del 2, Seznam predpisov in primeri obrazcev za posamezna dejanja v inšpekcijskem postopku, 1981 (soavtor)
Predpisi o sanitarnem in higienskem varstvu. Del 2, Varstvo okolja in objekti pod sanitarnim nadzorom, 1985 (sourednik)
Da ne bi pozabili: Slovenija ni nikomur nič dolžna, 1994


Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 4, Gorica 1977, str. 367-368 Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 16.5.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh