1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FON  Josip (1879-1956)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

FON , Josip (1879-1956)


Rojen: 
14. marec 1879, Vrsno
Umrl:  29. november 1956, Jesenice (pokopan v Vipolžah)


Kraj delovanja: 


Gimnazijo in študij bogoslovja je opravil v Gorici, kjer je bil leta 1903 posvečen v duhovnika.  Kot kaplan je potem eno leto služboval v Bovcu in tri leta v Volčah, nakar je bil nameščen za kurata v Novakih, kjer je ostal do leta 1910. Ves čas vojne ter še do leta 1919 je bil vikar v Zapotoku, za tem pa vse do leta 1934 v Ajdovščini. Pod pritiskom fašističnih oblasti je bil nato premeščen v Vipolže; tam  je najprej deloval kot vikar, kasneje kot prvi vipolški župnik. V Vipolžah je ostal do smrti. 
V času vladanja fašistične oblasti se je Josip Fon zavzemal za maševanje v slovenskem jeziku ter za poučevanje verouka v slovenščini. Bil je član Zbornika svečenikov sv. Pavla v Gorici, v katerem je deloval tudi kot tajnik odseka za šolstvo, za vipavski dekanat pa je sodeloval pri snovanju glasila Zajednica srca Jezusovega. Prispeval je več poročil in referatov o skrbi za cerkvene parametre, o najemniških pogodbah ter o misijonskem delu duhovnikov.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 5, Gorica 1978, str. 379 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 30.7.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh