1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FON Jakob
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

FON, Jakob


Rojen: 
5. avgust 1852, Foni pri Volčah
Umrl:  9. oktober 1917, Kred


Kraj delovanja: 


Jakob Fon je po končani gimnaziji vstopil v goriško semenišče ter bil posvečen v duhovnika 26. avgusta leta 1877. Najprej je dve leti služboval kot kaplan v Podbrdu, za tem sedem let kot vikar v Stržišču, kar trideset let (od leta 1877 do svoje smrti) pa je opravljal službo vikarja v Kredu. V času službovanja v Kredu je na lastne stroške obnovil župnišče in cerkev svetega Hilarija na Skali pri Robiču. O Jakobu Fonu ni napisanega veliko. V letih, ko je bil dijak gimazije v Gorici je zapisal zbirko ljudskih izročil s Tolminske, ki šteje kar 57 zapisov ljudske proze in poezije, natančneje 5 proznih besedil (dve pravljivi, strašljiva povedka, živalska povedka in zapis o sveti Šembiliji) ter 52 pesmi. Nekateri zapisi so podpisani s psevdonimom Petoslav Fonovski. V župnijskem arhivu v Kredu je bil najden njegov spis Zgodovinske znamenitosti krejskega vikariata, ki vsebuje zgodovinske povedke kobariške. Motivi pripovedk so različni: gradišče na Diru, gradišče pri cerkvi svetega Jelarja nad Nadižo, Kovačeva jama, divje žene, bitke s Turki. Jakob Fon naj bi veliko pripomogel tudi k šolanju bodočih pisateljev Jože Lovrenčiča in Andreja Čeboklija.
Literatura
J. Dolenc: Jakob Fon kot zapisovalec in prepisovalec tolminske ljudske poezije, Goriški letnik: zbornik Goriškega muzeja, št. 25/26 (1998/1999), str. 23-44
J. Dolenc: Neznani stari zapisi tolminskih ljudskih izročil, Traditiones, št. 28 (I) (1999), str. 111-118Glej tudiPrispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 19.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh