1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FORAMITI Andrej
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

FORAMITI, Andrej


Rojen: 
18. stoletje, kraj rojstva neznan
Umrl:  18. stoletje, kraj smrti neznan


Kraj delovanja: 


Andrej Foramiti, doktor svetega pisma in prava je bil leta 1737 s strani čedadskega kapitelja imenovan za arhidiakona v Tolminu. Tam je ostal vse do leta 1752. Že kmalu po začetku službovanja je prišel v spor s tolminskim grofom Jakobom Coroninijem. Ta se je proti Foramitiju boril več let, a zaman pošiljal pritožbe v Gradec, saj je imel Foramiti tam svoje zagovornike. Andrej Foramiti ni hotel, da bi bili duhovniki podložni grofu, nad duhovniki si je lastil tudi popolno pravico. Leta 1743, ko je Foramiti uvedel novo cerkveno desetino, se mu je uprl takratni župnik na Kneži (Štefan Golja). To tolminskemu arhidiakonu ni bilo po godu, zato je proti njemu nemudoma uvedel preiskavo, ga suspendiral in mu izrekel sodbo, s katero so mu zaplenili celotno premoženje. Dunajska nunciatura je kasneje sodbo ovrgla in odločila, da je župnik Štefan Golja nedolžen in da mu mora Foramiti vrniti vse zaplenjene predmete.

Literarno je Foramiti upodobljen v Pregljevih knjigah Tlačani ter Štefan Golja in njegovi.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 5. snopič, Gorica 1978
S.Rutar: Zgodovina Tolminskega, to je: zgodovinski dogodki sodnijskih okrajev Tolmin, Bolec in Cerkno ž njih prirodoznanskim in statističnim opisom, Gorica 1972Glej tudi

link   Wikipedia - Andrej Foramiti


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 20.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh