1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FORTUNAT Franc
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

FORTUNAT, Franc


Rojen: 
11. november 1907, Volče
Umrl:  natančen datum smrti neznan, padel kot partizan pri Brčkem


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli je Franc Fortunat odšel na tolminsko učiteljišče, kjer pa je bil v tretjem letniku izključen, ker je demonstriral proti potujčevalni šoli. Kasneje je dokončal kmetijsko šolo v Pazinu. Franc Fortunat je leta 1927 kot zaveden Slovenec in odločen protifašist postal član organizacije TIGR. Vneto se je boril proti fašistom; na Kozlovem Robu je izobesil slovensko zastavo, zažgal italijanski otroški vrtec v Tolminu in organiziral streljanje na tolminski policijski sedež. Ker je želel razstreliti italijansko gimnazijo v Tolminu, je pripravljal in pomagal prenašati razstrelivo iz Volč v Tolmin. Fortunat je bil tesen sodelavec vodij TIGR-a, ki so ga določili za vodjo oborožene skupine TIGR. Ker ga je zasledovala italijanska policija, je aprila leta 1930 zbežal v Kraljevino Jugoslavijo, kjer je najprej delal v bohinjski ribogojnici, od leta 1934 naprej pa je živel v Ohridu. Med leti 1930 in 1934 je v Italijo prenašal ilegalni tisk, pa tudi orožje. Sodeloval je pri različnih akcijah in spopadih z obmejnimi fašističnimi stražniki. Kot partizan je padel pri Brčkem.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 5. snopič, Gorica 1978
T. Rutar: Dramatičen beg Franca Fortunata iz Volč, Primorski dnevnik, izdaja: 1. maj 1974
T. Rutar: Kratek pregled delovanja ilegalne organizacije TIGR na Tolminskem 1927-1940 : polilegalno protifašistično udejstvovanje, Tolminski zbornik, 1975, str. 315-361


Glej tudiPrispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 19.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh