1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FRANKO Alojzij
Foto: Avtor neznan. Fotografija je objavljena v 5. snopiču Primorskega slovenskega biografskega leksikona
Galerija slik

FRANKO, Alojzij


Rojen: 
10. marec 1863, Tolmin
Umrl:  30. april 1921, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Po končani gimnaziji v Gorici je Alojzij Franko odšel študirati pravo na dunajsko univerzo, kjer je leta 1885 postal doktor prava. Med leti 1886 in 1896 je bil odvetniški pripravnik v Ljubljani, nato pa je odprl svojo odvetniško pisarno v Gorici. Med prvo svetovno vojno je bival v Ljubljani, kmalu po vojni pa se je preselil v Gorico. Bil je član Narodnega sveta za Goriško, tajnik goriške Sloge ter podpredsednik Trgovsko-obrtne zadruge v Gorici. Leta 1907 je ustanovil Slovensko kmečko stranko, istočasno pa je ustanovil in urejeval strankino glasilo Naš Glas (kasneje Kmečki glas). Leta 1908 je bil izvoljen za poslanca deželnega zbora. Ponovno je bil izvoljen za poslanca leta 1909 in 1913. Alojzij Franko se je leta 1913 pridružil slovenskemu naprednemu klubu in postal namestnik deželnega glavarja. V okviru kluba je izdal tiskan protest proti skupnemu nastopu Slovencev z italijanskimi klerikalci. Alojzij Franko je bil mož za sklepanje kompromisov, bil je praktičen in spreten politik, poleg tega pa zelo zaveden Slovenec. Po vojni se je Alojzij Franko umaknil iz politike.

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 5. snopič, Gorica 1978
Slovenski biografski leksikon 1925–1991, elektronska izdaja, Ljubljana 2009Glej tudi

link   Spletna stran elektronske verzije Slovenskega biografskega leksikona
link   Wikipedia - Alojzij Franko


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 19.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh