1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FURLAN Boris
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

FURLAN, Boris


Rojen: 
10. november 1894, Trst
Umrl:  10. junij 1957, Radovljica


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli in gimnaziji  v Trstu,  je študiral pravo v Parizu in na Dunaju, doktoriral je leta 1920 v Zagrebu in kasneje še v Bologni. Do leta 1930, ko je emigriral v Jugoslavijo, je imel v Trstu odvetniško pisarno. V Ljubljani se je zaposlil  na Pravni fakulteti kot profesor. Od 1941 do 1943 je živel v New Yorku, nato do 1945 v Londonu kot prosvetni minister v Šubašičevi vladi. Januarja 1945 se je pridružil partizanom na osvobojenem ozemlju v Črnomlju. Po vojni je postal dekan Pravne fakultete v Ljubljani, do leta 1947, ko so ga obtožili vohunjenja za angleško obveščevalno službo in delovanja proti OF in ga na "Nagodetovem procesu" najprej obsodili na smrt in kasneje pomilostili na 20 let ječe. Zaradi slabega zdravja so ga leta 1951 pogojno izpustili. Bil je izredno plodovit pisec, filozofske in pravne razprave je objavljal v Pravnem vestniku, katerega je bil tudi urednik in v Slovenskem pravniku. Bil je med utemeljitelji pravne vede pri nas.

Dela:
Persecution and Denationalization of Slovenes and Croats by the Italians and Germans, 1942
Problem realnosti prava, 2002Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon: 5 snopič: Fogar-Grabrijan. Gorica: Goriška mohorjeva družba, 1978, str. 393-394
Enciklopedija Slovenije: 3. zv.: Eg-Hab. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1989, str. 162
Usoda slovenskih demokratičnih izobražencev: Angela Vode in Boris Furlan žrtvi Nagodetovega procesa. Ljubljana: Slovenska matica,  2001Glej tudiPrispeval/-a: Gabriela Caharija, Narodna in študijska knjižnica Trst
Zadnja sprememba: 24.4.2013, Gabriela Caharija, Narodna in študijska knjižnica Trst

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh