1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FURLAN Silvan
Foto: Arhiv družine Furlan
Galerija slik

FURLAN, Silvan


Rojen: 
4. september 1953, Postojna
Umrl:  22. april 2005, Ljubljana


Kraj delovanja: 


V otroških letih je s starši živel na Brjah pri Ajdovščini, tu obiskoval tudi prve razrede osnovne šole, kasneje se je družina preselila v Solkan. Gimnazijo je obiskoval v Novi Gorici, leta 1981 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz literarne teorije in primerjalne književnosti. Že med leti 1974-1976 je na osnovni šoli Solkan vodil filmski krožek. Leta 1981 prejel nagrado Zlata ptica za filmsko kritiko. Leta 1982 se je kot kustos zaposlil v Slovenskem gledališkem in filmskem muzeju v Ljubljani in pričel tudi urejati zbirko Slovenski film.
Leta 1983 je pri Enciklopediji Slovenije postal urednik za film, med leti pa 1983-1990 glavni urednik revije Ekran. V letu 1983-1984 je bil na specializaciji iz filmske teorije in zgodovine na Visoki šoli za socialne komunikacije v Milanu. Med leti 1985-1993 je v Ljubljani skupaj z Zdenkom Vrdlovcem vodil »Jesensko filmsko šolo«, v Pordenonu (Italija) je 1988 skupaj z Dejanom Kosanovićem pripravil retrospektivo jugoslovanskega nemega filma, v Ljubljani pa je 1990 skupaj z Jelko Strgel ustanovil Ljubljanski mednarodni filmski festival. Leta 1994 je postal direktor nove (samostojne) Slovenske kinoteke, jo v kratkem usposobil za središče slovenske filmske kulture in jo vodil vse do smrti leta 2005. V Ljubljani je ustanovil Kinodvor in poskrbel za mrežo umetniških kinematografov. Napisal je nekaj sto člankov o filmu in več deset esejev o teoriji in zgodovini filma. Kot scenarist in realizator je pripravil več deset oddaj za RTV Slovenija in bil sodelavec pri filmih Francija Slaka, Karpa Godine, Vincija Anžlovarja, Damjana Kozoleta, Igorja Šterka in drugih. Kot avtor je Silvan Furlan znan po svojih delih V kraljestvu filma: Fotozgodovina Slovenskega filma -Filmografija 1905-1945, po knjigi Slovenske filmske zvezde ter po Filmografiji slovenskih celovečernih filmov od leta 1931-1993. Leta 1998 je posnel svoj prvenec Deklica s frnikulami, igrano-dokumentarni film o Iti Rini. Bil je pobudnik postavitve Muzeja slovenskih igralcev v Divači.
Silvan Furlan je ena od osrednjih filmskih osebnosti v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji. Zaznamoval je vsa področja filmske umetnosti in kulture, saj je bil filmski pedagog, programski vodja, kritik, teoretik, urednik, scenarist, režiser, snovalec kulturne politike.


Del njegove bibliografije je objavljen v 19. Snopiču Primorskega slovenskega biografskega leksikona pod geslom Furlan Silvan in na spletni strani Društva za razvoj humanistike – Zofijini ljubimci: http://www.zofijini.net/filmsko_prispevki_Furlan.htm.
Leta 2011 so ustanovili Ustanovo Silvana Furlana, Fundacija za razvoj kulture.Literatura
Primorski biografski leksikon, Snopič 19. Gorica, 1993, str. 580.
Željan, Katja: Leto Silvana Furlana: S filmom za naslednje generacije. Delo, leto 55, št. 29 (29.01.2013), str. 18
Valič, Denis: Deklica s frnikulami. Ekran, 1998, št. 3/4, str. 9.


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Ustanova Silvana Furlana
link   Društvo za razvoj humanistike
link   Kinoteka


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 2.10.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh