1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FURLANIČ Tulio
Foto: Arhiv Tulia Furlaniča
Galerija slik

FURLANIČ, Tulio


Rojen: 
1. maj 1949, Koper
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Starša sta ga še kot dečka vpisala v glasbeno šolo Koper, kjer ga je v teorijo glasbe uvedel pedagog Ivan Šček. Po petih letih vadbe na rog je glasbeno šolo tudi uspešno zaključil. V trinajstem letu starosti se je včlanil v koprski pihalni orkester. Z orkestrom je nastopal do leta 1965, ko se je kot bobnar in solo pevec priključil novonastajajoči glasbeni skupini Kameleoni. Legendarna koprska skupina je mladino osvobajala idejnega in kulturnega monumentalizma povojne Jugoslavije in nudila mladini glasbo, ki je bila v ušesih tedanje oblasti dekadentna. S Kameleoni je tedanja generacija občutila »drugačno« mladost in spoznavala svet. Skupina je zaradi obveznosti služenja vojaškega roka že leta 1968 razpadla. Po zaključeni vojaščini v JLA (jugoslovanski ljudski armadi) se je Tulio nato pridružil glasbeni skupini Faraoni. Leta 1972 je skupino zapustil, se preselil v Nemčijo in se tam izučil za strojnega ključavničarja. V Nemčiji se je tudi redno zaposlil, oženil in dobil hčerko Esther, ob tem pa občasno igral in pel v različnih zasedbah po Evropi do leta 1996.

Leta 1994 so nekdanji člani izdali CD "Kameleoni 66-67", leto kasneje, ob 30-letnici Kameleonov, pa še CD '' Gremo generacija''. Istega leta je izšla tudi biografija "Kameleoni 65 – 95". Leta 1996 je Tulio skupaj z Danilom Kocjančičem, Jadranom Ogrinom in Zdenkom Cotičem ustanovil skupino Halo in postal ponovno prezponaven s skladbo "Anita ni nikoli...". Dve leti kasneje je ustanovil še skupino ''Yesterday''.
 
S skladbo "Ko samota boli'' je v letu 1999 osvojil nagrado za najboljšo interpretacijo na festivalu Melodije morja in sonca. Leto kasneje je izdal promocijski CD ''Ob kaminu'' za banko Koper, ob spremljavi pianista Milka Cočeva. Njegova popevka ''Nocoj joče neko srce'' je bila v letu 2000 izbrana za pesem tedna na radiu Val 202. Novembra istega leta je izdal samostojno zgoščenko in kaseto ''Brez rdeče niti''.
V letu 2002 je znova nastopil na festivalu Melodije morja in sonca, tokrat s popevko ''Pokaži kaj znaš". Naslednje leto je v duetu z Alenko Pinterič in s skladbo '' Zlata šestdeseta leta'' nastopil na festivalu EMA za izbor Eurosonga, s skladbo "Lagal sem ti" sodeloval na Hit festivalu v Ljubljani,  izšel je CD "Halo v živo". Konec istega leta je Tulio pristopil k skupini September. Skupina je v letu 2003 med drugim nastopila v vlogi predskupine na koncertu Deep Purple v Ljubljani. Leta 2004 je s skladbo "O, ženske, ženske" sodeloval na festivalu EMA - izboru za Eurosong. V letu 2005 je bila njegova skladba že drugič izbrana za pesem tedna na Valu 202 –  nagrajeno pesem ''Če se bojiš neba" je zapel v duetu z Alenko Godec. 

Štirideseto obletnico glasbene kariere je v juniju 2005 proslavil z nastopom s Totim big bandom MB Tribute to Frank Sinatra. Leta 2012 je zapel "Najboljšo pesem" na festivalu Melodije morja in sonca. Tulia Furlaniča odlikuje izvrsten vokal, uvrščajo ga tudi med najboljše bobnarje v Sloveniji. Občasno nastopa tudi s skupinami Oni Tulijo, Inox, Primorske legende in ob spremljavi pianista poje zimzelene melodije. V letu 2013 je zaključil niz priljubljenih nedeljskih večernih oddaj "Večno zimzelene melodije", ki jih je polnih šestnajst let vodil in ustvarjal za poslušalce Radia Koper. 
Literatura
Hmeljak, F. Kameleoni : 1965-1995. Koper : Capris, društvo za oživljanje starega Kopra, 1995. 
Kasal, Z. Zimzelenčki vzeli slovo. TV Okno. Primorske novice, 31. januar 2013. Pridobljeno s spletne strani http://www.primorske.si/Priloge/TV-Okno/Zimzelencki-vzeli-slovo.aspx.
Elektronska pošta Tulia Furlaniča, 18.3.2013.

Glej tudi

link   Skladba "Anita ni nikoli" (video posnetek)
link   Intervju s Tuliom Furlaničem (zvočni posnetek)
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Luana Malec, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 21.3.2013, Luana Malec, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh