1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GAŠPER IZ TOLMINA Caspar da Tulmino
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

GAŠPER IZ TOLMINA, Caspar da Tulmino


Rojen: 
15. stoletje, kraj rojstva neznan
Umrl:  16. stoletje, kraj smrti neznan


Kraj delovanja: 


Gašper iz Tolmina (Caspar da Tolmino) je bil poznogotski stavbenik. Natančnejših podatkov o kraju in času rojstva ter smrti ni, zgodovinska dejstva pa pričajo o tem, da je ustvarjal predvsem v prvi polovici 16. stoletja. Okoli leta 1530 naj bi bival v Klenju (Klenje/Clenia) pri Ažli (Ažla/Azzida). Leta 1521 je sezidal prezbiterij cerkve svetega Jerneja v Čubcih (Čubci/Ciubiz) v Beneški Sloveniji. Svoje ime, mojstrsko znamenje in letnico je vklesal v enega izmed vogalov prezbiterija. Po potresu leta 1511, ki je povzročil veliko škode, je Gašper iz Tolmina pozidal nov prezbiterij v cerkvi v Špetru. Stavbna tradicija, iz katere izhaja Gašper iz Tolmina, temelji na zgledih stavbarjev ladij župnijskih cerkva v Kranju in Škofji Loki; od tam so mnogi mojstri prišli tudi na Goriško in Tolminsko, vse do Beneške Slovenije. O Gašperju iz Tolmina je malo podatkov, zato je verjetno, da bo z novimi odkritji njegov stavbni opus sčasoma še dopolnjen.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 4. snopič, Gorica 1993


Glej tudiPrispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 9.10.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh