1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GABERC Slavko
Foto: Jelena Kutnjak
Galerija slik

GABERC, Slavko


Rojen: 
27. november 1953, Maribor
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Prof. Slavko Gaberc se je rodil v Mariboru. Otroštvo je preživel v Kopru in Izoli. V Izoli je obiskoval Osnovno šolo »Vojke Šmuc«, nato pa je bil dve leti dijak na Ekonomsko administrativnem šolskem centru v Kopru. Leta 1970 je sledila selitev v Zagreb, kjer je v obdobju 1970-73 obiskoval družboslovni gimnaziji »Vladimir Nazor« in »Tin Ujević« (prvo redno, drugo dopisno). Po opravljeni maturi je vpisal študij arheologije in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Zadru, ter nato nadaljeval isti študij v Zagrebu (1975-80), ki ga je uspešno zaključil z diplomo. Leta 1980 se je zaposlil kot bibliotekar - katalogizator v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru. Leta 1981 je opravil strokovni izpit za bibliotekarja. Leta 1982 je vpisal podiplomski študij kulturne zgodovine vzhodne jadranske obale na fakulteti v Dubrovniku, ki ga je prekinil kot absolvent. V knjižničarstvu je deloval kot bibliotekar in ravnatelj Matične knjižnice Izola in Matične knjižnice Piran (1982-1991). V tem času je sodeloval z različnimi istrskimi likovnimi umetniki in v knjižnicah pripravljal razstave njihovih del. Nato se je kot samostojni kulturni delavec in glavni urednik družboslovne revije Primorska srečanja (1992-95) bolj resno posvetil publicistiki. Leta 1996 se je drugič zaposlil v piranski knjižnici kot višji bibliotekar v novoustanovljenem Domoznanskem oddelku in tam leta 2002 zaključil svojo knjižničarsko pot. Veliko pozornosti je v letih 1983-2010 namenjal publicistiki, članke je objavljal v različnih časopisih, časnikih in strokovnih revijah. Redno je sodeloval tudi pri pripravi radijskih oddaj pretežno kulturne vsebine. Več let je kot avtor ali soavtor kulturnih, literarnih in domoznanskih oddaj uspešno sodeloval z različnimi radijskimi postajami doma in v zamejstvu (RAI-Radio Trst-A, RTV–Radio Slovenija – program Ars, Radio Koper – Capodistria).

 


Ob 40. obletnici Mestne knjižnice Piran : 1956-1996 / [zapisal Slavko Gaberc]. Piran 1996
Edicija Tris / Franjo Frančič, Slavko Gaberc, Veso Pirnat - Brolski. Padna, Izola, Koper 2008


Literatura
 


Glej tudi

link   Balkanski književni glasnik (članek)


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Zadnja sprememba: 20.6.2014, Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh