1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GABRŠČEK Fran
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

GABRŠČEK, Fran


Rojen: 
28. september 1880, Kobarid
Umrl:  16. september 1960, Beograd


Kraj delovanja: 


Bil je brat Andreja Gabrščka. Po gimnaziji in študiju prava je leta 1905 opravil 3. državni izpit iz pravosodja. Prakso je opravljal na okrožnem sodišču v Gorici. Leta 1908 je bil na Univerzi v Pragi promoviran za doktorja prava. Nekaj let je potem delal v sodniški pisarni Valentina Krisperja v Ljubljani, v letu 1917 je vodil pisarno dr. Fermevca v Ptuju, nato pa se je za dve leti zaposlil v Trstu. Leta 1920 se je vrnil v Gorico in sam odprl odvetniško pisarno, ki jo je vodil do leta 1933, ko je zaradi fašističnih pritiskov emigriral v Jugoslavijo. Nekaj časa je bil še odvetnik v Ljubljani, nato pa se je umaknil v Beograd, kjer je ostal do smrti. 
Že leta 1907 je Fran Gabršček postal blagajnik Narodne prosvete v Gorici, bil je član uravnega odbora za izdajo časopisa Soča in Primorec, član političega društva Edinost ter predsednik Centralne posojilnice. Leta 1918 pa je postal član Narodnega sveta v goriškem pokrajinskem odseku. 

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 5, Gorica 1978, str. 407


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 1.8.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh