1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GOLJA Štefan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

GOLJA, Štefan


Rojen: 
26. december 1689, Kneža
Umrl:  18. marec 1764, Gorenja Trebuša


Kraj delovanja: 


Leta 1713 je bil Štefan Golja posvečen v mašnika, kmalu za tem pa je začel službovati kot župnik na Kneži. Ker je bilo župnikovo stanovanje na Kneži, župnijska cerkev pa na Podmelcu, je Golja dal sezidati novo cerkvico na Kneži. Zaradi gradnje in nekaterih kasnejših napetosti se je sprl z grofom Coroninijem. Zaradi grofovega nasprotovanja in nasilja se je pritožil graški vladi, ki je za tem grofa strogo posvarila. Golja ni maral krivic, tako se je ob uvedbi nove cerkvene desetine uprl tudi tolminskemu arhidiakonu Andreju Foramitiju. Ta se je odzval tako, da je proti Golji uvedel preiskavo in proces. Golja je bil obsojen na zaplembo celotnega premoženja in bil izgnan iz župnije, kar ga je pahnilo v bedo; več časa se je moral potikati naokrog in prosjačiti za najnujnejše življenjske potrebščine. Proti Foramitijevi obsodbi je napisal zagovor, v katerem je zavrnil tudi očitek, da naj bi bil sin glavnega tolminskega puntarja. Nunciatura na Dunaju je arhidiakonovo obsodbo ovrgla in zahtevala, da se Golji vrne vso odvzeto premoženje.
V literaturi so Štefana Goljo upodobili France Bevk v zgodovinski povesti Iskra pod pepelom, Ivan Pregelj v delu Štefan Golja in njegovi ter Alojz Gradnik v sonetih Štefan Golja piše očetu Simonu Golji ter Simon Golja piše sinu Štefanu Golji.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 5. snopič, Gorica 1978
Pregelj, I. Štefan Golja in njegovi. Ljubljana: Partizanska knjiga, 1973Glej tudi

link   Wikipedia - Štefan Golja


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 17.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh