1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GOLJA Simon
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

GOLJA, Simon


Rojen: 
Okrog leta 1620, Kneža
Umrl:  18. november 1711, kraj smrti neznan


Kraj delovanja: 


V treh zakonih se je Simonu Golji rodilo trinajst otrok, med njimi tudi Štefan Golja, duhovnik, ter Andrej Golja, ki je bil vodja tolminskega upora leta 1713. V knjigi Zgodovina tolminskega zgodovinar Simon Rutar piše, da je Simon Golja nagovarjal ljudi proti takratnemu grofu, skupaj s somišljeniki naj bi se podal tudi k cesarju Leopoldu na Dunaj, da bi se pritožil zoper krivice ki so jih trpeli grofovi podložniki. Takratna vlada je nekatere iz med njih zaprla in poslala na prisilno delo, Golji pa je uspelo uiti. Ker ga po tem ni bilo več domov, so mu zaplenili vso premoženje. Umrl je pred velikim tolminskim puntom.

V literaturi je upodobljen v Pregljevi knjigi Štefan Golja in njegovi, v Gradnikovih sonetih Štefan Golja piše očetu Simonu ter Simon Golja piše sinu Štefanu, in v Bevkovi knjigi Iskra pod pepelom.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 5. snopič, Gorica 1978


Glej tudi

link   Wikipedia - Simon Golja


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 14.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh