1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JAPELJ Venčeslav
Foto: Arhiv V. Japlja
Galerija slik

JAPELJ, Venčeslav


Rojen: 
27. junij 1951, Postojna
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Venčeslav Japelj se je rodil v Postojni, mami Mariji (roj. Majdič) in očetu Venčeslavu. Osnovno šolo je obiskoval v Pivki, kjer je živel do svojega 20. leta. Gimnazijo je obiskoval v Postojni. Leta 1970 se je z družino preselil v Hrvatine pri Kopru. Po zaključeni maturi je vpisal študij novinarstva na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo in leta 1976 diplomiral. Od leta 1975 do leta 2012 je delal kot novinar v Časopisno-založniški družbi Primorske novice, d.o.o.. Med letoma 1981 in 1989 je opravljal delo odgovornega urednika Primorskih novic za Južno Primorsko.

Venčeslav je bil glavni pobudnik, eden od ustanoviteljev in hkrati prvi predsednik Sindikata novinarjev Primorske (SNP), ki je bil ustanovljen 22. septembra 1989 v Kopru. SNP je bil prvi regionalni poklicni sindikat v takratni Republiki Sloveniji. Pol leta kasneje, 6. marca 1990, prav tako v Kopru, je bil eden od ustanoviteljev Sindikata novinarjev Slovenije (SNS), v katerem so se združili vsi do takrat ustanovljeni sindikati novinarjev v Sloveniji (Delo, RTV Slovenija, Večer…). Sindikat novinarjev Slovenije je bil prvi nacionalni novinarski poklicni sindikat v Jugoslaviji in Venčeslav je bil njegov predsednik od ustanovitve do leta 1998.

Od leta 2013 je ustanovitelj in urednik tekaškega spletnega portala Ljudstvo tekačev.
Literatura
Sindikat novinarjev praznuje 20 let obstoja. Pridobljeno dne 22.4.2013 s spletne strani: http://www.siol.net/novice/slovenija/2010/03/sindikat_novinarjev_praznuje_20_let_obstoja.aspx

Japelj, V., RE: Biografski leksikon Primorci.si (elektronska pošta). Sporočilo za Primorci.si. 25. 3. 2013. Osebno sporočilo.


Glej tudi

link   Članki v sistemu COBISS
link   20 let Sindikata novinarjev Slovenije
link   Urednik tekaškega spletnega portala


Prispeval/-a: Laura Chersicola, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 25.4.2013, Laura Chersicola, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh