1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JERMOL Ivan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

JERMOL, Ivan


Rojen: 
14. avgust 1932, Tolmin
Umrl:  28. julij 2003, Šempeter pri Gorici (pokopan v Tolminu)


Kraj delovanja: 


V Tolminu je zaključil osnovno šolo v italijanskem učnem jeziku in slovensko nižjo gimnazijo. Leta 1952 je dokončal srednjo šolo v Ljubljani, 1968 pa diplomiral na Višji upravni šoli v Ljubljani. Po končanem šolanju je bil zaposlen v upravi tolminskega okraja in kasneje na občinski upravi. Leta 1990 je za en mandat prevzel vodenje Knjižnice Cirila Kosmača v Tolminu.
Ves čas svojega živlejnja se je intenzivno udejstvoval na področju kulutre. Že štirinajstleten je odigral vlogo Balčka v Desetem bratu, ki ga je uprizorilo Tolminsko gledališče, katerega član je bil dolgo vrsto let. Bil je član večih pevskih zborov, izobraževal se je v lepopisju (znal je uporabljati devet različnih vrst kaligrafske pisave) in s svojim znanjem napravil izvirni rokopis nekaterih biblofilskih in spominskih publikacij (Ljubka Šorli: Rumeni ko zlato so zdaj kostanji: pesmi rodnemu Tolminu; Simon Gregorčič: Poezije; Ciril Zlobec: Rod). Bil je član in predsednik raznih kulturnih odborov in pobudnik številnih kulturnih srečanj. Kot eden glavnih pobudnikov je sodeloval pri postavitvi spomenika pisatelju Ivanu Preglju.  

Tolminska ob 260-letnici Velikega tolminskega punta, 1975
Lepa divja Tolminska, 1995 (urednik) 


Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 19, Gorica 1993, str. 634


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 17.5.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh