1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KEMPERLE Štefan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KEMPERLE, Štefan


Rojen: 
okoli 1729, predvidoma v Hudajužni
Umrl:  23. oktober 1789, Gorica/Gorizia (pokopan v Ločniku)


Kraj delovanja: 


Na jezuitskem kolegiju v Gorici je obiskoval srednjo šolo, na goriškem liceju pa opravil najprej dveletni študij moralne teologije in nato štiriletni študij papeškega prava. V duhovnika je bil posvečen leta 1753. Od leta 1754-1756 je bil kaplan v Kamniku, 1757-1761 v Šempetru pri Gorici, v letih 1762-1771 je služboval v Komnu kot dekan, do 1789 pa kot župnik in dekan v Ločniku. Med delovanjem v Komnu je dal zgraditi farno cerkev, v Ločniku pa s freskami preslikati celotno notranjost župnijske cerkve. Leta 1789 je zbolel, se preselil k bratu v Gorico in tu tudi umrl. 
Štefan Kemperle je med delovanjem v Ločniku prevedel v goriško slovenščino evangelije sv. Mateja, sv. Marka in delno sv. Luke, kateremu je Anton Leonardis (njegov naslednik v Ločniku) pripisal naslov Evangelija secundum Mathaeum, Marcum et Lucam in carniolicum idioma translata a Stephane Kemperle, C. R. Parocho Lucinici. Prevod obsega 34 rokopisnih pol z uvodom ter sprotnimi podrobnimi razlagami in opombami. Sestavil je tudi večjezični slovar od črke P do Ž.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 8, Gorica 1982, str. 33-34 


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon


Prispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 20.11.2017, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh