1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KENDA Lucija
Foto: Avtor neznan. Fotografija objavljena v Tolminskem zborniku (1975), str. 339.
Galerija slik

KENDA, Lucija


Rojena: 
9. december 1901, Loje (Baška grapa)
Umrla:  30. september 1943, Trnovo


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskovala v domačem kraju in v Rutu, nadaljnega šolanja pa kljub želji zaradi revščine ni mogla nadaljevati; zadovoljiti se je morala z branjem takrat dostopnih knjig in samoizobraževanjem. Kamlu se je pridružila protifašističnim borcem in dobila borčevski naziv Cilka. Raznašala je letake ter vse do leta 1940 tihotapila slovenske knjige in propagandni tisk iz Bohinja in Jesenic v Baško grapo. Gradivo je skrivala v domačem hlevu ter okoliških gozdovih. Sodelovala je z mnogimi tigrovci iz Baške grape in Mosta na Soči. Pri tihotapljenju se je morala izogibati gostim stražam s stražnimi psi, zato je izbirala težke in nevarne gorske poti. V drugi svetovni vojni je sodelovala z OF, dokler je niso Italijani leta 1943 aretirali in zaprli v Trstu. Po italijanskem premirju se je pridružila NOV, vendar je bila na begu pred Nemci smrtno ranjena. Pri sebi je nosila dnevnik, v katerega je navajala podrobnosti svojega življenja v ječi in internaciji v Fraschettiju. Dnevnik so Trnovci iz strahu pred Nemci uničili.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 8, Gorica 1982, str. 35 
T. Rutar: Kratek pregled delovanja ilegalne organizacije Tigr na Tolminskem 1927-1940, Tolminski zbornik (1975), str. 315-361
T. Rutar: Tigrovka in partizanska borka Lucija Kenda - Cilka iz Loj, Primorski dnevnik (1975), 23. maj


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 1.6.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh